14/03-16 07:28

Danskere bliver rundere af at holde ferieDanskere bliver rundere af at holde ferie

Ren afslapning i en liggestol kan hurtigt give ekstra kilo på sidebenene. Læs her, hvordan du også kan holde vægten, når du holder ferie.

storybild

(Billede: Langkilde Morten)

Skal din sommerferie tilbringes i strandstolen med pinde-is, masser af mad og kølige drinks? Så må du nok forberede dig på at være blevet lidt rundere, når du møder på arbejde igen.

Mange af os kommer nemt til at indtage for mange kalorier, når vi holder ferie ved swimmingpoolen.

Der hersker nemlig nogle helt andre regler for, hvad vi må spise, når feriestemningen rammer os, fortæller Bent Egberg Mikkelsen, professor i ernæring og offentlig mad ved Klinisk Institut på Aalborg Universitet.

- I løbet af en normal hverdag med arbejde er det begrænset, hvor meget man kan nå at spise. Men når man er på ferie og slapper af, er der en tendens til, at man øger sit madindtag og spiser mere usundt. Derfor oplever mange danskere at tage på, når de er på ferie, siger Bent Egberg Mikkelsen.

Han blev mobbet for sin vægt - nu er han blevet SERIØST lækker
Han blev mobbet for sin vægt - nu er han blevet SERIØST lækker

En af årsagerne til vores øgede madindtag skyldes blandt andet, at det er blevet mere udbredt med "all inclusive" på charterferier, hvor buffeterne bugner med masser af mad.

Flere undersøgelser peger på, at pris og tilgængelighed har stor indvirkning på vores indtag af mad.

Men med en smule omtanke og planlægning hjemmefra kan man sagtens nyde feriens lækre og til tider kalorieholdige fristelser uden at få dårlig samvittighed.

- Man kan med fordel indføre nogle regler for, hvor meget og hvornår man må spise. På den måde kan man nemmere modstå buffeternes mange fristelser og spise mindre, siger Bent Egberg Mikkelsen.

Samtidig bør man også sørge for at hive sig selv op af strandstolen og få bevæget sig, mens man er på ferie, for at få forbrændt nogle af de syndige kalorier.

En god idé er blandt andet at bruge trapperne på hotellet i stedet for elevatoren. Lige som man bør være aktiv på sin ferie med nogle gode gå-, cykel- eller svømmeture, siger Lena Vindt Holm, som er professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i ernæring og fysisk aktivitet.

- Og så kan du jo lave en lille konkurrence med den, du rejser med, hvor I udfordrer hinanden med forskellige træningsøvelser i fire minutter hver dag. På den måde får man pulsen op og forbrændt nogle kalorier, siger Lena Vindt Holm.

Tabte 63 kilo ved egen hjælp: Slankefirma stjal hendes historie
Tabte 63 kilo ved egen hjælp: Slankefirma stjal hendes historie

Er du mere til storbyferie end charter vil det også være en god idé at droppe offentlig transport og i stedet opleve byen til fods.

På den måde oplever du også flere spændende sider af byen, end du normalt ville gøre, hvis du tilbragte tiden i en sightseeingbus eller metro.

Ferietid: Sådan holder du den slanke linje:

- Sørg for at være aktiv på din ferie, så du får bevæget dig i løbet af dagen og forbrændt kalorier.

- Spis gerne en sund og proteinholdig morgenmad med masser af grønt og frugt. Det giver en god mæthedsfornemmelse i løbet af dagen.

- Pas på med for meget alkohol. Det tager som regel en time at forbrænde en genstand for en ganske normal voksen.

- Gå kun én gang til buffeten og tænk over, hvor meget mad du fylder på tallerknen.

- Nyd maden. Jo længere, du er om at tygge din mad, jo mere mæt vil du føle dig.

The Competition sendt i hård 'X Factor'-træning: - Så meget har vi tabt os
The Competition sendt i hård 'X Factor'-træning: - Så meget har vi tabt os

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Væbnet betjent blev uden for skole...
bt.dk
BTs fodboldkommentator: Derfor...
bt.dk
Kæmpe skandale i spansk topklub:...
bt.dk
Store banker i gebyrfest: Danskerne...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx