Af - 27/01-15 17:38

Thorning haler ind på Løkke: Hvornår trykker hun på valgknappen?Thorning haler ind på Løkke: Hvornår trykker hun på valgknappen?

Valget lurer i horisonten, og Thorning og Co. æder sig langsomt ind på Løkke. Hvornår trykker Thorning på den berømte valgknap?

storybild

Socialdemokraterne er lige så stille begyndt at tro på, at en valgsejr er inden for rækkevidde, vurderer politisk kommentator Henrik Qvortrup. (Billede: polfoto)

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og resten af rød blok sniger sig lige så stille ind på Lars Løkke Rasmussen (V). Med maksimalt syv og en halv måned til næste folketingsvalg står rød blok til at høste 78 mandater. Det er en fremgang på tre mandater siden begyndelsen af januar, og man skal helt tilbage til november 2012 for at finde en måling, hvor rød blok samlet stod stærkere – dengang til 79 mandater.

Thorning: Klogt at kongehuset undskylder brotur
Thorning: Klogt at kongehuset undskylder brotur

Sammenlignet med rød bloks ringeste måling fra september 2013 er der tale om en markant fremgang på 12 mandater, viser en vælgermåling, YouGov har foretaget for metroxpress.

- Man må konstatere, at det går den rigtige vej i øjeblikket for den røde blok. Det helt afgørende for valgets udfald bliver imidlertid, om det vil lykkes Socialdemokraterne at knække koden til, hvordan de får vælgerne tilbage fra DF, siger politisk kommentator Henrik Qvortrup og tilføjer, at en del af strategien formentlig bliver at knytte Løkkes troværdighedsproblemer til Dansk Folkeparti:

TV: Thorning udskriver valg for teenagere mandag
TV: Thorning udskriver valg for teenagere mandag

- Det er lidt paradoksalt: Ved sidste valg sagde rød blok, at en stemme på Løkke er en stemme på Pia Kjærsgaard. Nu vil de kører på, at en stemme på Kristian Thulesen Dahl er en stemme på Lars Løkke.

Det er ikke Thorning og Socialdemokraterne, der sikrer rød bloks fremgang i denne måling, men derimod Enhedslisten og SF, der med en samlet mandatfremgang på fem giver rød blok et skub fremad.

Venstre latterliggøres: Drik bajer og gem kvitteringerne
Venstre latterliggøres: Drik bajer og gem kvitteringerne

- Jeg siger ikke, at det er overvejende sandsynligt, at Thorning vinder valget, men det er bestemt ikke umuligt. Fremgangen i rød blok kan have en selvforstærkende effekt, og blandt socialdemokraterne er der en fornemmelse af, at det kan lade sig gøre, siger Qvortrup.

Venstre går tre mandater tilbage, mens DF taber to. Det betyder, at S, DF og V statistisk set er lige store, og afstanden mellem de tre partier er nu indsnævret til ubetydelige 0,5 procentpoint.

Qvortrup om Thorning-kampagne: Hvor dumme tror I, at vi er?
Qvortrup om Thorning-kampagne: Hvor dumme tror I, at vi er?

Lars Løkke Rasmussen har trods den røde fremgang fortsat et solidt forspring, og står til at indtage Statsministeriet med 97 blå mandater i ryggen.

Qvortrup vurderer, at Thorning sandsynligvis udskriver valg i slutningen af maj eller begyndelsen af juni.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx