Af - 20/05-14 11:27

Ja eller nej? Hver tredje aner ikke hvad de skal stemmeJa eller nej? Hver tredje aner ikke hvad de skal stemme

Et flertal i meningsmålinger siger ja til dansk tilslutning til den europæiske patentdomstol, men mange har ikke besluttet sig.

storybild

De to socialdemokrater Henrik Sass Larsen og Jeppe Kofod under dagens besøg på Novo Nordisk, hvor politikerne og medicinalgiganten satte fokus på den europæiske patentdomstol. Mange danskere ved ikke, om de vil stemme ja eller nej til domstolen, som der er folkeafstemning om på søndag.

Ja eller nej? Når danskerne på søndag skal forholde sig til, om Danmark skal tilsluttes den europæiske patentdomstol, ved en tredjedel ikke, hvad de skal svare. Det viser et gennemsnit af meningsmålinger, har valgforsker og professor Søren Risbjerg Thomsen regnet ud for Altinget.dk.

- Det bemærkelsesværdige er, at der så tæt på valgdagen stadig er omkring en tredjedel af vælgerne, som er i tvivl om, hvad de skal stemme, siger han til netavisen.

Folkets vrede kan udløse nyt dansk nej ved EU-afstemning
Folkets vrede kan udløse nyt dansk nej ved EU-afstemning

Ser man bort fra tvivlerne, vil 65 procent stemme ja, men 34 procent siger nej, viser Risbjergs tal.

Det glæder Novo Nordisks patentchef Lars Kellberg, der i dag fik besøg af Socialdemokraternes spidskandidat ved Europaparlamentsvalget, Jeppe Kofod, og partiets erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen.

Danskerne skal til folkeafstemning om patentdomstol
Danskerne skal til folkeafstemning om patentdomstol

- Patentdomstolen vil gøre det europæiske system for patentbeskyttelse mere enkelt og pålideligt. Effektiv patentbeskyttelse er hele grundlaget for, at vi kan udføre dyr og tidskrævende forskning og udvikling af nye forbedrede lægemidler og medicinsk udstyr, udtaler han.

Den argumentation deles altså af Kofod og Sass fra Socialdemokraterne, mens lektor Clement Salung Petersen fra Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet advarer mod domstolen:

EU-patentdomstol?? Hvad pokker er det?
EU-patentdomstol?? Hvad pokker er det?

- Det er en folkeafstemning på et for tyndt grundlag, fordi der er for mange ting, vi ikke ved. Vi kender ikke omkostningerne, det afgørende procesreglement, dommerne eller kvaliteten af systemet. Det vil være helt uansvarligt at ratificere aftalen om Patentdomstolen på nuværende tidspunkt, og derfor er det også uansvarligt at bede befolkningen stemme om det på nuværende tidspunkt,« siger han til Berlingske Business.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx