Af Lars Sejr - 01/10-15 16:53

Danskerne i EU-måling: Diskrimination udbredt i DanmarkDanskerne i EU-måling: Diskrimination udbredt i Danmark

Mangfoldighed må aldrig ses som en trussel, siger EU-Kommissionens næstformand efter stor tolerancemåling.

storybild

Næsten otte ud af 10 danskere mener, at diskrimination på baggrund af etnisk oprindelse er udbredt i Danmark. Personerne på billedet har ikke nødvendigvis relation til artiklens indhold. (Billede: Polfoto/arkiv)

Næsten otte ud af 10 danskere mener, at diskrimination på baggrund af etnisk oprindelse er udbredt i Danmark.

Det er et af resultaterne i en stor europæisk undersøgelse - et såkaldt eurobarometer - som førende europæiske meningsmålingsinstitutter har udført i alle 28 EU-lande.

Helt nøjagtigt mener 78 procent af danskerne, at det er "udbredt", at folk med anden etnisk oprindelig bliver diskrimineret i Danmark, mens 64 procent af EU-borgerne alt i alt mener, at det er udbredt i deres land.

63 procent af danskerne mener samtidig, at diskrimination på baggrund af religion eller tro er udbredt i Danmark, mens det tilsvarende tal på EU-plan er 50 procent.

Benjamin blev afvist i døren – hans ni hvide venner kom ind
Benjamin blev afvist i døren – hans ni hvide venner kom ind

Undersøgelsen, der i Danmark er gennemført af Gallup, viser også, at syv procent af danskerne ville "have det dårligt med", at en af deres kolleger er muslim.

69 procent ville til gengæld "have det fint med" det, mens andre fire procent ville "have det relativt godt med" en muslimsk kollega, viser målingen.

En ulempe
Målt blandt alle EU-borgere ville hele 13 procent "have det dårligt med" en muslimsk kollega, mens 61 procent ville "have det fint" med det.

59 procent af danskerne mener, at det kan være en ulempe, hvis man i forbindelse med en jobsamtale eller -ansøgning udtrykker en religiøs tro, mens det kun er hver tredje i hele EU, der forudser sådan en ulempe.

EU-Kommissionens næstformand, Frans Timmermans, siger ved offentliggørelsen af tolerancemålingen, at de europæiske landes evne til at udvise tolerance og inklusion er sat på prøve "i disse krisetider" med terror i Paris og København og flygtningestrøm til Europa.

- Mangfoldighed må aldrig blive opfattet som en trussel. Det er vores fælles ansvar at skabe og nære et inkluderende samfund, siger Timmermans.

Fagbosser: Racisme er stadig et problem i Danmark
Fagbosser: Racisme er stadig et problem i Danmark

Til gengæld ligger den danske rummelighed over for homoseksuelle og biseksuelle et godt stykke over EU-gennemsnittet.

90 procent af danskerne synes, at homo- og biseksuelle skal have samme rettigheder som heteroseksuelle - det er kun 71 procent af EU-borgerne samlet set enige i.

76 procent af danskerne ville "have det fint med" en homo- eller biseksuel kollega, mens tre procent ville "have det dårligt med" det.

Blandt alle EU-borgere ville 13 procent "have det dårligt med" en homo- eller biseksuel kollega, mens 63 procent ville "havde det fint med" det.

Eurobarometeret er gennemført blandt 27.718 EU-borgere fra 30. maj til 8. juni. I Danmark er 1016 personer over 15 år blevet spurgt af Gallup.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Stak af efter ydmygelse: Serena...
bt.dk
Frankrig hylder helten fra...
bt.dk
Hamilton peger på sine rivaler: Tre...
bt.dk
Medie: Formodet 'pakkebombe-mand'...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx