Af - 13/05-16 06:50

Qvortrup: Nye kampfly er en ægte politisk tabersagQvortrup: Nye kampfly er en ægte politisk tabersag

Politikerne ved godt, at nye kampfly er en politisk tabersag, men ingen kampfly er endnu værre, lyder det fra Henrik Qvortrup.

storybild

(Billede: Scanpix)

Selvom et markant flertal blandt danskerne i flere meningsmålinger svarer, at de hellere vil have velfærd end nye kampfly, vælger et bredt flertal i Folketinget alligevel at gå med beslutningen om at købe 27 Joint Strike Fighter F35-kampfly til en samlet pris på 56,4 milliarder kroner, hvis man indregner drift, vedligeholdelse samt indregnet risiko.

Flertal blandt danskerne: Brug kampfly-milliarder på velfærd
Flertal blandt danskerne: Brug kampfly-milliarder på velfærd

- Spørgsmålet om nye kampfly er en ægte politisk tabersag, og politikerne på Christiansborg ved godt, at de går mod folkestemningen, siger metroxpress' politiske kommentator, Henrik Qvortrup.

- Lige nu folder man hænderne og håber på, at vælgerne glemmer det over sommeren, lyder det fra Qvortrup.

Hvorfor politikerne trodser folkestemningen er ifølge Henrik Qvortrup helt klart. Alternativet, med ikke at købe nye kampfly, er nemlig langt værre:

- Vi har et forsvar, vi er med i NATO, og vi har nogle forpligtelser, og sådan er det. Det ville være en langt længere og mere ambitiøs diskussion at tage, om vi overhovedet skal have et forsvar, siger Qvortrup og fortsætter:

- Forestil dig, hvis Danmark sagde, at de ikke ville have nogle kampfly. Der ville rejse sig et ramaskrig, og vores internationale partnere ville sige, hvorfor skal vi passe på Danmark, hvis I ikke vil yde jeres indsats. Og det er en kamp, som politikerne slet ikke vil tage, siger Henrik Qvortrup.

Eksperternes dom: F-35 er både bedst og billigst
Eksperternes dom: F-35 er både bedst og billigst

Regeringens valg af F-35 kampflyet har både før og efter den officielle udmelding torsdag fået en del kritik. Især Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, har været skarp i retorikken og kaldt valget af F-35 kampfly for vanvittigt og for et 'flyvende IC4-projekt'.

Henrik Qvortrup kan godt se IC4-sammenligningen, fordi de andre alternativer - 'Eurofighter Typhoon' og 'Boeing F/A-18F Super Hornet' - var mere gennemprøvede, men han har svært ved at se, at man havner i samme situation som med de skandaleramte IC4-tog:

- Nu skal jeg ikke gøre mig til flyekspert, men jeg synes, der er den væsentlige forskel, at kampflyene allerede er solgt til Norge, som har købt 50, og til USA, som har købt flere tusinde. Men det er klart, at viser det sig, at vi har med en ny IC4-skandale at gøre, så bliver det pinligt ud over alle grænser.

F-35-kampfly skaber 200 arbejdspladser hos dansk firma
F-35-kampfly skaber 200 arbejdspladser hos dansk firma

Forsvarsminister tror på bred enighed om køb af kampfly
Forsvarsminister tror på bred enighed om køb af kampfly

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

11-årig pige og hendes far dræbt...
bt.dk
Brugte millioner på at ligne den...
bt.dk
Køen til prins Henriks båre var endnu...
bt.dk
48-årig dansk direktør død efter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx