Bornholm uden akutlægebil: Treårig dreng døde af astmaanfaldBornholm uden akutlægebil: Treårig dreng døde af astmaanfald

Akutlægebilen på Bornholm holder i øjeblikket stille, da man venter på pengene fra en ny bevilling. I lørdags døde en treårig dreng, som måske kunne have været reddet, hvis akutlægebilen var i drift.

storybild

Siden 1. august har Bornholm været uden akutlægebil, da man venter på pengene fra en bevilling, som er blevet givet. (Billede: Uffe Weng)

I lørdags døde en treårig dreng på tragisk vis af et astmaanfald på Bornholm. Han blev hentet af en ambulance i hjemmet i Nexø og kørt de 30 kilometer til øens hospital i Rønne for at modtage akut behandling.


Men ved ankomsten til hospitalet stod drengens liv ikke til at redde.

Sagen bliver lige nu undersøgt af Region Hovedstaden. Sagen kan være en uheldig konsekvens af, at Bornholms akutlægebil ikke er i drift men holder parkeret i en garage, mens man venter på pengene fra en ny bevilling.

Akutlægebilen har nemlig mulighed for at tilbyde specialiseret akutbehandling i livstruende situationer på stedet og på vej til hospitalet.

Peter Berlac, enhedschef for præhospital akutmedicin i Region Hovedstaden, bekræfter, at man nu undersøger sagen.

- Det er korrekt, at man ikke havde en akutlægebil til rådighed. Det betød, at det pågældende barn ikke tidsnok fik den lægelige behandling, han have brug for. En præhospital akutlæge kan bedøve, intubere, respiratorbehandle og opstarte intensiv behandling på samme måde som på hospitalet, siger Peter Berlac og understreger, at han ikke kan sige, om drengen ville have overlevet, hvis man havde haft en akutlægebil i drift på Bornholm.

- Men vurderingen og behandlingen af netop de mest kritisk syge og/eller tilskadekomne patienter er den præhospitale akutlæges specialistområde og kerneopgave, tilføjer han.

Bevillingen til akutlægebilen på Bornholm udløb den 31. juli. Den forventes at være i drift igen fra 1. november.

Sagen møder hård kritik Liselott Blixt (DF), der er formand for Sundhedsvalget i Folketinget.

- Det er dybt kritisabelt, som regionen agerer i denne sag. Vi har i DF sat penge af til akutlægebilen. Derfor smerter det mig utrolig meget at høre om denne tragiske hændelse, som nogle mener kunne have været undgået, hvis der havde været en akutlægebil. Jeg vil endnu en gang tage sagen op med ministeren, da hun må se at bringe dette i orden, siger hun.

Region Hovedstaden er ved at undersøge sagen og vil endnu ikke udtale sig, men har lovet at vende tilbage.


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx