Af Ritzau - 05/12-16 06:01

Kofanger bag kofanger på motorvejeneKofanger bag kofanger på motorvejene

Aldrig har så mange biler kørt så meget på de danske motorveje. Vi kører langt for at arbejde.

storybild

Antallet af kørte kilometer på de danske motorveje vokser og vokser og er siden 2007 steget med knap en fjerdedel, viser ny rapport fra Vejdirektoratet. (Billede: Scanpix/Linda Kastrup)

Der bliver ædt asfalt som aldrig før på de danske motorveje, hvor antallet af kørte kilometer bare stiger og stiger.

Alene i år er motorvejstrafikken steget med fire procent, og siden 2007 er der tale om en stigning på 22 procent - svarende til næsten en fjerdedel mere trafik. Det viser en rapport, "Statsvejnettet 2016", fra Vejdirektoratet .

- Opgørelsen bekræfter det indtryk mange trafikanter nok har fra deres færden på vejnettet, nemlig at trafikken stiger markant på vores motorveje, siger trafikdirektør i Vejdirektoratet, Niels Tørslev.

Mens det for 25 år siden var cirka 14 procent af den samlede vejtrafik, der kørte på motorvejene, så er andelen i dag vokset til 32 procent.

Og selv om der de seneste ti år er igangsat en række nye transportprojekter, herunder udbygning af flere motorveje, er udviklingen ikke uden problemer:

- På visse strækninger ser vi nogle længerevarende myldretider og nogle længere kødannelser, end vi så for bare nogle år siden, siger Niels Tørslev.

Det voksende trafik skyldes blandt andet, at der er kommet flere biler. 2016 ser ud til at blive et rekordår med omkring 220.000 solgte biler, hvilket er væsentligt over sidste års salg, som ellers også lå højt.

Trængslen skyldes ikke alene en voksende bilpark, men også at de strækninger, der bliver kørt, er blevet længere. Med stigende velstand får flere råd til sommerhus, ligesom en tur til familien i den anden ende af landet er blevet økonomisk overkommelig for flere.

Men især har det betydning, at et generelt voksende uddannelsesniveau betyder, at flere end tidligere arbejder langt væk fra hjemmet, siger professor i transportøkonomi Mogens Vosgerau, Transport DTU.

- Jo flere veluddannede, des mere kørsel. Et rengøringsjob kan man få tæt på bopælen, mens man må udvide radius, hvis man vil have et specialiseret job, siger Mogens Vosgerau.

Til de bilister, der bander over, at der er kommet mere trafik på motorvejene, er det ifølge Vejdirektoratet vigtigt at huske, at motorvejene aflaster de øvrige veje.

- Motorvejenes funktion er at flytte trafik væk fra byområder og bynære vejnet, der dermed bliver aflastet, siger trafikdirektør Niels Tørsløv.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forlystelse lukket: Kvinde ramte træ...
bt.dk
Medie: Prins Charles fik gæster til...
bt.dk
Voldsom brand hærger strandkro: 'Der...
bt.dk
Medarbejdere er rasende: De ansatte...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx