13/07-15 09:36

FOA: Sosu'er skal pensioneres før lægerFOA: Sosu'er skal pensioneres før læger

Lavtlønnede og ufaglærte lever kortere, og de skal derfor også have mulighed for at gå på pension før de højstlønnede. Det foreslår FOA i et nyt ulighedsoplæg.

storybild

Højt- og lavtlønnede lever ikke lige længe, og derfor skal de heller ikke på pension på samme tid. Det mener fagforbundet FOA, der lancerer et nyt omfattende udspil, der skal mindske ulighed.

Blandt 50 forskellige forslag opfordres politikerne til at differentiere pensionsalderen, så de dårligst stillede ikke får markant færre år på pension end velstillede, der lever længere.

- Vi har en fundamental og bekymrende ulighed på levealder og antal gode leveår efter pensionsalderen, og hvis der skal være en smule retfærdighed til, bliver vi nødt til at sikre, at også dem med den korteste uddannelse og laveste løn bliver belønnet med folkepension efter et langt arbejdsliv, siger forbundsformand i FOA Dennis Kristensen til Jyllands-Posten.

FOA: Velfærdsteknologi kan aflaste sundhedspersonale
FOA: Velfærdsteknologi kan aflaste sundhedspersonale

Den rigeste fjerdedel af danske mænd lever i snit 82 år, mens den fattigste fjerdedel kun lever 72 år.

Samtidig rammes lavtlønnede og ufaglærte langt tidligere af sygdomme end de højtuddannede. Det betyder færre raske leveår som folkepensionister uden sygdom.

I FOA's udspil lægges der op til, at for eksempel sosu-assistenter, portører, rengøringsassistenter og chauffører får mulighed for tidligere pension end for eksempel jurister, økonomer og læger.

Dennis Kristensen henviser til tal fra Institut for Folkesundhedsvidenskab, der viser, at der er stor forskel på, hvor mange gode leveår danskerne har tilbage af livet, når vi runder de 60 år.

Ufaglærte har i gennemsnit cirka ti år uden helbredsproblemer og behov for ældre- og sygepleje. Folk med en videregående uddannelse kan i snit klare sig 15 år.

Med en pensionsalder på 67 år er der for de lavestlønnede dermed ikke udsigt til mange gode år på folkepension, påpeger FOA-formanden.

FOA om overenskomst: Ærgerligt skibbrud for lavtlønnede
FOA om overenskomst: Ærgerligt skibbrud for lavtlønnede

Folketinget skal i år se på behovet for at justere pensionsalderen. Her er det ifølge Dennis Kristensen oplagt, at der tages højde for skævheden i sundheds- og leveår.

- I valgkampen hørte vi positive meldinger om indsats mod ulighed fra nærmest alle partierne. Nu er det tid til at få arbejdstøjet på og komme i gang.

- Kampen mod ulighed er hjerteblod for FOA. I det seneste år har vi sat ekstra fokus på problemerne. Det arbejde er mundet ud i over de her 50 konkrete forslag til at skabe mere lighed i Danmark, som jeg håber vil blive læst og drøftet bredt, for det er på høje tid, at vi i fællesskab tager uligheden alvorligt, siger Dennis Kristensen.

Ifølge FOA er det de seneste tiår gået den gale vej. 10-15 års omfattende skattelettelser og reformer på det sociale område og på arbejdsløsheds- og pensionsområdet har kraftigt øget uligheden.

LÆS OGSÅ: Kommunerne bruger tre milliarder kroner på tilskudsjob

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kendt tv-vært skal giftes: 'Hun sagde...
bt.dk
23-årige Hans-Christian er...
bt.dk
Formel 1 i Danmark: Nu lever drømmen...
bt.dk
Billede af kronprins Frederik vækker...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx