Af - 08/01-14 13:34; Opdateret: 08/01-14 13:45

Mennesker på Mars – sådan overlever viMennesker på Mars – sådan overlever vi

Permanent menneskeliv på Mars er faktisk mere ligetil end mange tror. Det er dog svinedyrt at komme i gang, vurderer formand for Dansk Selskab for Rumfarsforskning.

storybild

Sådan skal bosættelsen på Mars ifølge Mars One se ud. Hver marsboer får en lejlighed på omkring 50 kvadratmeter. (Billede: Mars One / Montage - Metroxpress)

Velkommen til en smuk rød verden, hvor du kun vejer en tredjedel og vandreture skal ske i rumdragt.

I 2024 skulle en permanent bosættelse på Mars blive en realitet, hvis man skal tro folkene bag Mars One-projektet, som vi skrev om i går.

Mai klar til Mars-mission: Der er ingen returbillet
Mai klar til Mars-mission: Der er ingen returbillet

Her er danske Mai Kirketerp Madsen fra Esbjerg blevet udvalgt til at være blandt de 1.058, der kæmper om at komme på den første mission.


Og projektet om at bosætte Mars er faktisk ikke langt ude, vurderer formanden for Dansk Selskab for Rumfartsforskning, Steen Eiler Jørgensen.

Danske Mais skæbne på Mars: Filmes og sælges
Danske Mais skæbne på Mars: Filmes og sælges

- På Mars er døgnet 24 timer og 39 minutter – perfekt til vores døgnrytme. Sollyset er ikke så kraftigt, men godt nok til at dyrke planter og høste solenergi. Der vil kunne bo millioner, hvis ikke milliarder af mennesker på Mars, siger han.

Ikke alt er dog en ubekymret rumfest. Baggrundsstrålingen er tre gange højere end på Jorden, og det kan betyde lidt flere kræfttilfælde. Desuden gør man klogt i at følge lidt med i vejrudsigten, hvis man vil overleve.

Sådan gik det: TV2 ville sende dansker ud i rummet
Sådan gik det: TV2 ville sende dansker ud i rummet

- Når der kommer soludbrud skal man søge til et beskyttelsesrum. Men dette sker relativ sjældent og er let at forudsige, siger Steen Eiler Jørgensen, der mener at folks frygt for at tage til Mars kan sammenlignes med den frygt nogle for over 100 år siden havde for at udvandre til Amerika.

- Dengang rystede mange også på hovedet og sagde 'dem ser vi aldrig mere', siger han – og afviser også det at få børn på Mars som en større udfordring.
- Man skal passe på med at se et problem, hvor der ikke er noget. Vi er stærke i forhold til at tilpasse os. Vi stammer fra en dal i det østlige Afrika, hvorfra vi har indtaget verden. Vi har oplevet dramatisk andre levevilkår i de nye områder, vi har indtaget på Jorden. Vores teknologi gør os i stand til at overleve.

Affyret: Rumfartøj fra Nasa er på vej mod Mars
Affyret: Rumfartøj fra Nasa er på vej mod Mars

Den største udfordring for mennesker på Mars er ifølge Steen Eiler Jørgensen en helt anden:

- Sandsynligvis vil en bemandet mission til Mars ikke blive til noget, før en eller flere private virksomheder eller nationer ser en økonomisk gevinst ved at gøre det. Det vil være kolossalt dyrt.

Men lykkes det at få menneskeheden til Mars, vil koloniseringen af rummet ikke stoppe her.

- Jupiter og Saturns måner er også oplagte steder at bosætte sig, når vi først har koloniseret Mars. Så har vi hele infrastrukturen i rummet til meget lange bemandede rejser, siger Steen Eiler Jørgensen.

Se Mai Kirketerp Madsens ansøgningsvideo til Mars One-projektet her:

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Hella Joof taler ud om sin store...
bt.dk
Louis kan ikke li' at få våde hænder...
bt.dk
Frustreret Hareide flytter det danske...
bt.dk
Sviende beskyldninger mod prins...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx