Af Ritzau - 23/05-16 17:09

DF: Køb din peberspray i supermarkedetDF: Køb din peberspray i supermarkedet

Alle skal have mulighed for at købe og forsvare sig selv med en peberspray, mener Dansk Folkeparti. Det Kriminalpræventive Råd advarer mod konsekvenserne.

storybild

Dansk Folkepartis tidligere formand Pia Kjærsgaard er tidligere blevet straffet for at bære ulovlig peberspray. (Billede: Scanpix)

På kvitteringen fra supermarkedet kan der fremover blande sig en peberspray ind på listen over indkøbte varer mellem havregrynene og mælken, hvis det står til Dansk Folkeparti (DF).

Partiet vil nemlig have peberspray lovliggjort, fremgår det af et beslutningsforslag, som tirsdag er til debat i folketingssalen.

- Jeg synes, at det er helt rimeligt, at landets kvinder får mulighed for at forsvare sig selv, siger DF's retsordfører, Peter Kofod Poulsen.

DF: Du skal kunne købe peberspray på Borgerservice
DF: Du skal kunne købe peberspray på Borgerservice

Ifølge forslaget skal man indhente en særlig tilladelse hos Borgerservice, hvor man herefter har mulighed for at købe peberspray i supermarkeder og på tankstationer.

- Det er et ganske udmærket våben til at forsvare sig selv med, fordi det ikke giver varige skader. Så skulle man blive forsøgt overfaldet, så kan man pacificere gerningsmanden, indtil man kan få tilkaldt politiet, siger Peter Kofod.

Hos Det Kriminalpræventive Råd advarer man dog mod en lovliggørelse. Peberspray vil kun skabe mere vold, lyder det.

- Jeg kan ikke se nogen fordele ved det. Risikoen for, at det går galt, og at peberspray vil blive brugt i alle mulige sammenhænge, hvor de ikke skal bruges, er meget stor, siger forebyggelseskonsulent Anders Rasmussen.

Betjent sigtet for vold med peberspray på Christiania
Betjent sigtet for vold med peberspray på Christiania

Ifølge beslutningsforslaget vil "en peberspray give borgere, der færdes alene ude om natten, eksempelvis unge kvinder, en øget tryghed med bedre livskvalitet til følge".

Men den køber Anders Rasmussen ikke. Tværtimod.

- Folk vil generelt blive mere utrygge, fordi alle så lige pludselig vil gå rundt med peberspray, og på den måde vil situationen eskalere den modsatte vej, siger han.

Venstre fremsatte i 2014 et forslag, der skulle gøre det lovligt at forsvare sig mod hjemmerøvere med peberspray i eget hjem.

Tyskerne køber våben til selvforsvar i stor stil
Tyskerne køber våben til selvforsvar i stor stil

De Konservative var dengang klar til at diskutere det, så længe tilladelsen kun gjaldt inden for hjemmets fire vægge, mens Dansk Folkeparti og Liberal Alliance gerne ville tage skridtet videre og tillade peberspray i det offentlige rum.

Forslaget blev skudt ned af den dengang røde regering, men nu vil Dansk Folkeparti forsøge at samle flertal igen.

Hos Socialdemokratiet har holdningen dog ikke ændret sig.

Danskere henter ulovlige pebersprays i Tyskland
Danskere henter ulovlige pebersprays i Tyskland

Det handler om at nå ind til roden af problemet, mener retsordfører Trine Bramsen (S).

- Vi skal bekæmpe voldtægter. Vores opgave som politikere er at skabe tryghed i nattelivet. Svaret på den opgave er ikke at sige, at kvinder må have håndvåben med, men derimod skabe tryghed og sikre, at færre bliver udsat for overgreb i første omgang, siger ordføreren.

LÆS OGSÅ: Stinna provokerede med peberspray og pistol-attrap: Jeg har haft besøg af politiet

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kim Walls bror: Hun var en stjerne
bt.dk
Caroline Wozniacki råber op efter...
bt.dk
Mand sigtet: Halalslagtede geder i...
bt.dk
Vil undgå katastrofen: Magnussen og...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx