Af Ritzau - 27/11-16 19:57; Opdateret: 27/11-16 20:11

Samuelsen erkender: Trusler om valg var ødelæggendeSamuelsen erkender: Trusler om valg var ødelæggende

Det var ikke kønt, og det ødelagde mange ting, at LA stillede ultimativt krav om topskat, siger Samuelsen.

storybild

Løkke sikrer sig ny chance som statsminister med LA og K. Den nye trekløverregering hviler på en stribe kompromiser om blandt andet topskat. Anders Samuelsen varsler, at det er slut med ultimative krav, som er "ødelæggende". (Billede: Scanpix/Keld Navntoft)

I flere måneder var dansk politik reelt sat i stå, mens Anders Samuelsen truede med at vælte regeringen over topskatten. Søndag skete nærmest det modsatte.

Anders Samuelsen får ikke gennemført sit ultimative krav om at lette topskatten med fem procentpoint for alle topskatteydere. I stedet træder han ind i regeringen.

Det står klart, efter at Venstre, Liberal Alliance og De Konservative præsenterede deres regeringsgrundlag på Marienborg.

Samuelsen mener dog, at han har gjort det rigtige ved først at true med valg og derefter at gå i regering med Lars Løkke Rasmussen som statsminister:

- Jeg har været i gang med at true for at få indflydelse på en milliard kroner (prisen for at lette topskatten, red). Nu kommer vi ind, hvor vi får indflydelse på 1000 milliarder kroner, siger Anders Samuelsen.

Han henviser dermed til, at han efter egen opfattelse nu har indflydelse på hele statens budget.

Den nye VLAK-regering er dog fortsat afhængig af andre partiers mandater for at samle flertal for de enkelte forslag i regeringsgrundlaget.

Her har Dansk Folkeparti eksempelvis helt klart tilkendegivet, at man ikke stemmer for at lempe topskatten med fem procentpoint. Og partiet vil også kæmpe for en højere vækst i det offentlige forbrug, end VLAK.

Den nye regering er også fortsat bundet af forligene om alt fra folkeskolen til forsvaret.

Selv om Liberal Alliance dermed står over for en lang række kompromisser, fastslår Anders Samuelsen, at han nu pakker de ultimative krav væk:

- Vi behøver ikke længere at lege med de ord omkring det ultimative. Det er nødvendigt, når man er derude på fløjen, siger Anders Samuelsen.

Det kunne måske læses som en opfordring til støttepartiet Dansk Folkeparti om at stille ultimative krav til den nye VLAK-regering, hvis Thulesen Dahl vil have indflydelse.

Anders Samuelsen siger dog i samme åndedræt, at de ultimative krav er skadelige:

- Det var ikke kønt, bestemt ikke. Det var også ødelæggende for mange ting. Det var også en meget ensom situation at stå i. Jeg er stolt af mit bagland og vores vælgere, som bakkede os så flot op hele vejen igennem.

- Men det er langt mere interessant, der hvor vi er nu, hvor vi samarbejder med folk, som grundlæggende tænker på samme måde. Som ønsker at skabe et bedre Danmark, siger Anders Samuelsen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Netbutik i hård modvind: Kunder på...
bt.dk
Nåede at se sit livsværk smuldre: Nu...
bt.dk
Flere anholdte efter sammenstød...
bt.dk
BTs Formel 1-ekspert vurderer: Sådan...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx