Af Berit Hartung,Peter Ølholm Hansson - 29/10-17 10:36

Meget sjælden situation kan opstå efter stormen IngolfMeget sjælden situation kan opstå efter stormen Ingolf

Stormen Ingolf er ved at miste pusten søndag morgen, men den giver dog stadig udfordringer for trafikken rundt omkring i landet. Her er det særligt broer og væltede træer på veje og togskinner, der giver problemer. I flere havne og fjorde stiger bekymringen i takt med vandstanden.

storybild

Stormen Ingolf truer Roskilde Havn og Vikingeskibsmuseet i Roskilde lørdag den 28. oktober 2017. (Billede: Mads Claus Rasmussen)

Søndag formiddag lyder det fra Danmarks Meteorologiske Institut, at Ingolf så småt er ved at løje af.

I løbet af natten blev der flere steder målt vindstød af orkanstyrke, men søndag morgen og formiddag er der tale om vindstød af stormstyrke.

»Ingolf er kulmineret. Heldigvis er den kraftige vind overstået for denne gang, men resten af søndagen kan der komme vindstød af stormstyrke, og det, vi kalder en stormende kuling. Der er stadig rigtig meget rusk i det,« siger vagtgående meteorolog fra DM, Marie Timm.

Hun advarer dog om, at det i de kommende timer især er vandstanden i fjorde og havne, der er kritisk. Der er allerede forhøjet vandstand flere steder, og især på Nordfyn og ind i Odense Fjord er der bekymring.

Efter stormen kommer stormflodenVandstanden er søndag formiddag så høj i mange havne og fjorde, at DMI taler om muligheden for, at vi får en såkaldt 50 års eller 100 års hændelse. Altså, at vandstanden flere steder bliver højere, end man har set de seneste 50 eller hundrede år.

»Nogle steder er vi ude i en 100 års hændelse. Vi har simpelthen aldrig oplevet så høj en vandstand,« forklarer vagtgående meteorolog Marie Timm fra DMI, som betegner situationen set med meteorologiske øjne for 'ret så spændende.'

Det er især områder som Roskilde Fjord, Odense og Slipshavn ved Nyborg, der kan blive tale om 100 års hændelser. Andre steder kan man få 50 års hændelser.

»Der er gang i den, og det kan få store konsekvenser. Mange af de mennesker, der bor tæt på disse fjordsystemer, vil opleve, at vandet kommer faretruende tæt på deres huse,« siger hun.

»Der er kommet mere vand ind med Ingolf, end normalt. Når vinden ligger i nordvest og vest, som den gjorde hele dagen i går, bliver der skubbet en masse vand ind fra Nordsøen og Norskehavet. Det bliver skubbet ind til Kattegat, Bælthavet og Sundet. Vi får en masse vand, vi skal have til at passere gennem Danmark. Nu er vinden gået i nord, så de steder, der er kraftigst udsat, er de steder, hvor der ikke er en passage mod syd. Vandet kan ikke komme så hurtigt væk, og så vil der opstå denne propeffekt,« forklarer hun og tilføjer, at det især er i Roskilde Fjord, Issefjorden, Odense Fjord og omkring Fredericia, at der kan opstå problemer med forhøjet vandstand.

Du kan løbende følge DMIs opdateringer på den forhøjede vandstand her.

Lukkede broer, forsinkede tog og væltede træerStorebæltsbroen var søndag morgen lukket for al trafik i cirka to timer, og på flere af landets øvrige broer er der restriktioner for lette, vindfølsomme køretøjer.

Klokken otte blev Storebælt atter åbnet for trafik, men man fraråder kørsel med vindfølsomme køretøjer som campingvogne og trailere helt frem til klokken 23 søndag aften.

Samtidig fraråder Vejdirektoratet vindfølsomme køretøjer at passere Alssundbroen ved Sønderborg og Farøbroerne mellem Sjælland og Falster.

Uanset hvor i landet, du befinder dig, opfordrer Vejdirektoratet bilisterne til at køre forsigtigt og med øjnene godt åbne, så man ikke kører ind i væltede træer og andre genstande, så der sker uheld.

»Man kan sagtens køre ud, hvis bare man kører forsigtigt, holder godt fast i rattet og er opmærksom, især når man kører gennem store, åbne landskaber,« lyder det fra vagthavende ved Vejdirektoratet, Mette Nedergaard, søndag morgen.

Hun opfordrer også til, at bilisterne er opmærksomme på ting på kørebanen.

»Hold øje med træer, væltede kegler og andet, der kan ligge på vejene,« siger hun og beder bilister bruge Trafikinfo-app'en, hvis de oplever problemer på motorvejene eller de andre store veje.

»Så skal vi nok rykke ud og få ryddet op,« siger hun.

Også togtrafikken er generet søndag morgen. Banedanmark oplyser, at væltede træer giver problemer flere steder. Kort før klokken ni skriver DSB, at togene holder stille mellem Holbæk og Kalundborg, og at der kører færre tog mellem København og Holbæk.

På et tidspunkt forhindrede et væltet træ ved Kværkeby toget i at passere, og der blev indsat togbusser mellem Borup og Ringsted. Kort efter klokken otte oplyser DSB, at toget igen kører, men med forsinkelser. Der er også indsat togbusser mellem Kalundborg og Holbæk på grund af et væltet træ mellem Svebølle og Jyderup.

Du kan følge udviklingen i togtrafikken på Rejseplanen.dk.

Stormen Ingolf ramte Danmark natten til søndag, og DMI oplyste lørdag, at Ingolf især langs den jyske vestkyst kunne bringe vindstød af orkanstyrke med sig.

Fra politikredsene Midt- og Vestjylland, Syd- og Sønderjylland samt Nordjylland er der ingen meldinger om personskader eller oversvømmelser som følge af stormen i nattens løb.

Vagtcheferne i de tre kredse beretter alle om væltede træer og genstande, der er fløjet ud på vejbaner, men der er ingen meldinger om større materielle ødelæggelser.

I løbet af søndagen aftager vinden langsomt, og det klarer op med solskin og kun enkelte byger, skriver DMI på sin hjemmeside.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Signe Molde og ægtemanden har...
bt.dk
Farvel single-liv: Skibabe har scoret...
bt.dk
Medie: Søren Pind var tæt på dansk...
bt.dk
Forhandlere er gået hjem: Her er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx