Solcentre svarer på kritik: Det er også farligt at spise en burgerSolcentre svarer på kritik: Det er også farligt at spise en burger

Skal der indføres en aldersgrænse på solarier? Nej, mener Dansk Solarie Forening.

storybild

(Billede: Magnus MØller)

Det er farligt at tage for meget sol, uanset om det foregår i solcenter eller i haven. Og derfor skal man gøre det med omtanke, men at indføre en aldersgrænse eller et forbud mod solcentre er helt ude af proportioner.

Sådan lyder det fra Henrik Marx, formand i Dansk Solarie Forening, som reaktion på Kræftens Bekæmpelse og eksperternes advarsler mod unges brug af solcentre.

- Det kan være farligt at solbade, hvis du bliver forbrændt. Det kan også være farligt at køre bil og at spise en burger. Det handler om at gøre det med omtanke. Normal solbadning, uden skoldning, anser vi bestemt ikke som farlig - tværtimod, siger Henrik Marx.

Han henviser til, at Kræftens Bekæmpelses seneste statistik fra 2014 over danskernes solvaner om sommeren viser, at to procent af solskoldningerne sker i et solcenter mod 53 procent i haven.

- Derfor vil jeg fastholde, at hvis ikke du ønsker at løbe en risiko for at blive solskoldet og dermed påføre din hud skade, er et solarium det sikreste sted at solbade, siger han.

- Solariet slukker, hvorimod der ikke er nogen, der slukker for solen, når du sidder på Mallorca og drikker Breezers. Langt hovedparten bliver skoldet i haven, stranden og på solferien.

Skal der indføres en aldersgrænse?
Debatten om at indføre en eventuel aldersgrænse på 18 år på de danske solcentre deler vandene på Christiansborg.

Astrid Krag (dengang SF) lagde som sundhedsminister op til at indføre en aldersgrænse i 20011. Men forslaget blev skudt ned, og der blev i stedet indført en strammere regulering af centrene, samt sat øget fokus på oplysning af brugerne om de mulige risici ved at tage sol.

Solcentre i hele Danmark politianmeldt
Solcentre i hele Danmark politianmeldt


SF har siden forsøgt at få vedtaget en aldersgrænse men uden held.

- Jeg mener, det er så ubetinget dokumenteret, at det er særdeles sundhedsskadeligt, og derfor er der ikke andre veje at gå end et forbud. Det er rimeligt, at man gør noget for at beskytte unge mennesker, siger sundhedsordfører Jonas Dahl.

Hos Socialdemokraterne ser sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen anderledes på det.

- Vi har ingen aktuelle plane rom at lovgive yderligere. Vi arbejdede jo på lovforslaget dengang og fik sikret os, at vi fik kontrol, og at centrene skulle stilles mere til ansvar. Mit indtryk er, at forbruget af solarier er kraftigt faldende. Det skal man også tænke ind i det, når man snakker om en eventuel lovgivning, siger han.

Maria mistænker solen for at give hende kræft
Maria mistænker solen for at give hende kræft

Hos Liberal Alliance er man også imod et forbud.

- Vi mener, at det er noget, man selv skal tage beslutning om. Man skal informere om konsekvenserne ved at bruge solarierne, og så skal folk selv tage stilling. Men det er vigtigt, at leverandørerne lever op til lovkravene, men gør de det, og man ellers informere om, hvad der er af risici, skal folk selv bestemme, siger sundhedsordfører May-Britt Kattrup.

De øvrige partier er ikke vendt tilbage på metroxpress' henvendelse.

LÆS OGSÅ: Svensk blogger: Derfor spraytanner jeg mine skamlæber

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx