Af Peter Astrup - 01/06-17 20:37

Indbrudstyvenes tricks: Sådan ser de om du er hjemmeIndbrudstyvenes tricks: Sådan ser de om du er hjemme

Sådan undgår du uvelkomne gæster.

storybild

Indbrudstyve finder på snedige tricks for at aflure om du er hjemme eller på ferie.

Da Turid Møller-Johansen fra Norge for nylig kom hjem til sit hus spottede hun en lille mønt ved døren. Mønten var sandsynligvis lagt der med ondskabsfulde bagtanker.

I hvert fald udsendte norsk politi cirka samtidigt en advarsel om, at en international bande af indbrudstyve hærgede i Norge og et af deres tricks for at finde ud af, om folk var hjemme, var at lægge en lille mønt foran hoveddøren. Hvis beboerne var hjemme, så blev mønten jo fjernet, og tyvene kunne finde et andet hus.

Her i Danmark har indbrudstyvene lignende tricks.

»Jeg har ikke hørt om den med mønten før. Det er kreativt. Men tyve benytter sig af den type tricks, så de kan finde ud af om beboerne er hjemme,« forklarer Jon Lund Elbek, analytiker i Det Kriminalpræventive Råd.

Tysk politi optrevler tyvebande med 500 medlemmer
Tysk politi optrevler tyvebande med 500 medlemmer

»Det kan for eksempel være, at sætte en øldåse på postkassen. Hvis postkassens ejer er hjemme, så vil han jo normalt fjerne øldåsen. Er man på ferie, så kan det være at dåsen får lov at blive stående. Det fortæller så tyven, at man sandsynligvis ikke er hjemme,« siger Jon Lund Elbek.

Men hvad gør man så, hvis man ikke er hjemme?

»Vi anbefaler, at man tilmelder sig nabohjælp på nabohjælp.dk. Her kan man samle et personligt netværk af personer, som man kender i området, som kan holde lidt øje med hinandens huse. Så hvis der for eksempel står en tom dåse på postkassen, så kan en af områdets beboere fjerne den for en,« siger Jon Lund Elbek.

»I netværket kan du selv tilmelde folk, som du stoler på, ved at invitere dem. Du behøver ikke have alle vejenes beboere med, hvis der er nogle, som du ikke ønsker at have med,« siger han.

Det Kriminalpræventive Råd har udgivet en rapport med titlen '20 Tyve,' hvor tyve tidligere indbrudstyve er blevet interviewet om, hvordan de udvælger et hus at begå indbrud i og hvad der får dem til at finde et andet.

»Noget af det, som indbrudstyvene ikke kan lide, er at blive lagt mærke til. Det stresser dem,« siger Jon Lund Elbek

Jeg kan huske, at I anbefalede, at sige hej til folk på ens vej, som man ikke kendte eller synes så lidt mistænkelige ud?

»Ja, det gælder stadigvæk. Så føler tyven, hvis det altså er en tyv, at han er blevet lagt mærke til. Det er et problem for dem,« siger Jon Lund Elbek.

Danmark oplevede en voldsom stigning af indbrud i perioden 2007 til 2009. Siden da er tallet dog faldet. Der var cirka 48.000 indbrud i Danmark i 2009, hvor der i 2016 var 32.000.

Man kan ikke endegyldigt konkludere, hvad faldet skyldes, men tendensen er den samme i alle Schengenlande. Dog med ganske betydelige forskelle i både stigning og fald.

Jon Lund Elbek forklarer, at man ikke har tilstrækkelig viden om, hvorfor tallet for indbrud er faldene i alle Schengenlande. En del af forklaringen kan være, at der er kommet en stærkere kultur for at holde øje med hinandens huse.

Fodboldhelt fra 1992: Indbrudstyv stjal min guldmedalje
Fodboldhelt fra 1992: Indbrudstyv stjal min guldmedalje

I Danmark er cirka 200.000 personer nu tilmeldt Nabohjælp.

HER ER TYVENS TRICKS

Dette er nogle af de metoder, som indbrudstyve anvender, når de skal finde ud af om du er hjemme.

- Lægger en lille mønt foran hoveddøren. Er du ikke hjemme, så bliver mønten liggende. Metoden er ikke udbredt i Danmark, men kendt fra Norge.

- Ringer på. Åbner du døren, så kommer der en søforklaring om, at man er gået forkert eller man spørger om vej eller lignende. Dog er langt fra alle tyve, så indiskrete, da de frygter at blive et 'kendt ansigt'

- Flytter på ting i indkørslen, som blokerer for bilen. For eksempel lægger man en skovl, der hvor bilen skal køre ind. Bliver skovlen liggende, så er du muligvis på ferie og huset står ubeskyttet tilbage.

- Tager skraldespanden og stiller ud på vejen. Den kører ikke ind af sig selv, så hvis den efter nogle dage stadig står på vejen, så er du sandsynligvis ikke hjemme.

- Undersøger dit skrald efter tømning. Sørg for at naboen eller en anden på vejen smider lidt i din skraldespand, hvis u er væk.

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd

LÆS OGSÅ: Stor forskel på fængslinger i seks politikredse

LÆS OGSÅ: Liderlig tyv brød ind i sexshop for at se porno og stjæle én enkelt ting

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx