Af Ritzau / nani - 29/07-16 16:02

Overrasket? Sådan holder danskerne øje med kærestenOverrasket? Sådan holder danskerne øje med kæresten

Det er helt lovligt at holde snor i sin kæreste ved hjælp af gps-udstyr. Vil politiet benytte sig af samme overvågningsmetode, skal der en dommerkendelse til.

Bildstrecke im Grossformat »

Ekspert i forhold afslører, hvilke tre ting der indikerer, at et forhold holder.

De fylder ikke mere end en tændstikæske. En telefon eller computer kan spore dem, hvor end de befinder sig.

Det gør de såkaldte gps-truckere velegnede til tyverisikring af blandt andet biler og cykler.

Men de små "sladrehanke" bliver også brugt til "sikring" af helt andre ting.

Det fortæller Jens Orleth, som ejer netbutikken spydk.dk, der sælger overvågningsudstyr.

Han vurderer, at omtrent 50 procent af de gps-truckere, han sælger i sin butik, bliver brugt til at holde styr på, hvor partneren i parforholdet befinder sig.

- Cirka halvdelen af kunderne, som fortæller mig, hvad truckeren skal bruges til, siger, at de ønsker at tyverisikre bilen eller lignende. Den anden halvdel fortæller faktisk, at de gerne vil holde øje med, hvad deres partner går og laver, siger han.

- Det ville ikke undre mig, hvis tallet reelt er endnu højere, men de vil bare ikke sige, at det er for at holde øje med kæresten, at de køber den (gps-truckeren, red.).

Der findes ingen officielle tal på, hvor mange der bliver solgt. Men butiksejeren oplyser, at Spydk.dk ikke solgte en gps-trucker dagligt for få år tilbage. I dag sælger han cirka ti hver dag.

Jens Orleth vurderer, at den lave pris, der efterhånden er på truckere, og at de i dag er blevet så små, spiller en væsentlig rolle i udbredelsen af sporingssystemerne.

At snige en gps i kærestens taske kan måske give moralske skrubler, men det er ikke et brud på loven.

Jørn Vestergaard, som er professor i strafferet på Københavns Universitet, fortæller, at det faktisk er helt lovligt, da der ikke er nogen lovgivning på området, hvis man gør det som privatperson.

- Sætter man en gps på et køretøj, for eksempel en bil eller en cykel, så er der ikke nogen bestemmelse i straffeloven, som omfatter det, siger han.

I straffeloven har man i mange år haft bestemmelser om, at man eksempelvis ikke må fotografere folk på et ikke frit tilgængeligt sted, og at man ikke må aflytte folk, hvis man ikke selv er med i samtalen. Men at overvåge andre med GPS er derimod helt lovligt.

- Dette (at gps-overvåge, red.) kan jo opleves som en krænkelse og en indtrængen i privatlivets fred, der er lige så belastende som nogle af de andre eksempler, der er blevet kriminaliseret i straffeloven, siger Jørn Vestergaard.

Hvis politiet skal lave overvågning med gps, skal der en dommerkendelse til, og den forskel undrer professoren.

- Det er jo lidt underligt, at privatpersoner kan fare rundt og overvåge hinanden på må og få, når myndighederne faktisk ikke må gøre det samme, uden at visse procedureskrifter er overholdt, siger Jørn Vestergaard.

- Den teknologiske udvikling er måske kommet til et punkt, hvor det er blevet nødvendigt med en politisk stillingtagen. Men det er ikke mig, der skal tage stilling til det - det har vi jo nogle politikere til.

Vil du mene, at der mangler lovgivning på området?

- Jeg er ikke politiker, så det er ikke mig, der skal tage stilling til det. Men når du spørger mig, så kan jeg bare konstatere, at det ikke er strafbart i dag, siger professoren.

LÆS OGSÅ: Forsker: Her er tegnene på at dit parforhold er i fare

LÆS OGSÅ: Mere af denne SIMPLE ting giver et lykkeligt ægteskab

LÆS OGSÅ: Skændes I på ferien? Så truet er dit parforhold

LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse: Disse to vaner kan ødelægge dit forhold

LÆS OGSÅ: Undersøgelse: Så mange parforhold er på randen til at briste

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx