Af - 27/07-15 19:10; Opdateret: 27/07-15 19:20

Homo, lebbe, bøsse - hvad må man kalde homoseksuelle?Homo, lebbe, bøsse - hvad må man kalde homoseksuelle?

Hvad bør man kalde homoseksuelle? Det spørgsmål oplever Landsforeninen for bøsser og lesbiske ofte. Metroxpress tager temperaturen på homo-termerne.

Bildstrecke im Grossformat »
Fra venstre: Clemen, Ditte, Finn, Kasper Clemen Anders, 22, Ishøj, maler - Nej. Ditte Duus, 34, Nørrebro, grafisk konserveringstekniker - Jeg ville ikke selv bruge det over for dem, jeg havde en relation til, men på en bar en aften, og jeg skulle spørge én med et glimt i øjet. Finn Møller, 46, Brønshøj, maler - Nej. Kasper Clemmensen, 38, Nørrebro, tegneserietegner - Det lyder lidt som noget, man siger i sjov. Fra venstre: Clemen, Ditte, Finn, Kasper Clemen Anders, 22, Ishøj, maler - Jeg synes ikke helt, det er godt at sige. Ditte Duus, 34, Nørrebro, grafisk konserveringstekniker - Ja, det må man gerne sige. Finn Møller, 46, Brønshøj, maler - Jeg synes, det bliver en måske'er. Kasper Clemmensen, 38, Nørrebro, tegneserietegner - Ja, det må man gerne. Fra venstre: Clemen, Ditte, Finn, Kasper Clemen Anders, 22, Ishøj, maler - Det er nedladende. Det synes jeg måske ikke, man må sige. Ditte Duus, 34, Nørrebro, grafisk konserveringstekniker - Ja, det er fint. Finn Møller, 46, Brønshøj, maler - Måske. Kasper Clemmensen, 38, Nørrebro, tegneserietegner - Ja. Fra venstre: Clemen, Ditte, Finn, Kasper Clemen Anders, 22, Ishøj, maler - Det er nedladende. Ditte Duus, 34, Nørrebro, grafisk konserveringstekniker - Det er lidt gammeldags at sige. Det er et gammelt skældsord. Det ville være en ældre mand, der sagde det om unge fyre. Finn Møller, 46, Brønshøj, maler - Nej. Kasper Clemmensen, 38, Nørrebro, tegneserietegner - Det er mest noget, folk bruger i sjov. Fra venstre: Clemen, Ditte, Finn, Kasper Clemen Anders, 22, Ishøj, maler - Det kan man godt sige. Ditte Duus, 34, Nørrebro, grafisk konserveringstekniker - Det er som om, nogle fyre i Danmark bruger det til at omtale tøj for eksempel, som de synes, er for feminint til dem. Finn Møller, 46, Brønshøj, maler - Det har jeg ikke hørt nogle bruge. Kasper Clemmensen, 38, Nørrebro, tegneserietegner - Det er meget ungt at bruge. Det er lidt negativt ladet, når det bliver skrevet over nettet. Fra venstre: Clemen, Ditte, Finn, Kasper Clemen Anders, 22, Ishøj, maler - Det er fint at sige. Ditte Duus, 34, Nørrebro, grafisk konserveringstekniker - Det er mere rigtigt end 'lebbe'. Det er godt at sige. Finn Møller, 46, Brønshøj, maler - Ja, det må man godt. Kasper Clemmensen, 38, Nørrebro, tegneserietegner - Ja. Fra venstre: Clemen, Ditte, Finn, Kasper Clemen Anders, 22, Ishøj, maler - Det er i orden at sige. Ditte Duus, 34, Nørrebro, grafisk konserveringstekniker - Ja. Finn Møller, 46, Brønshøj, maler - Det er det mest rigtige at sige af alle termer. Kasper Clemmensen, 38, Nørrebro, tegneserietegner - Ja.

Metroxpress gik ud på gaden og spurgte nogle danskere om deres holdning til de enkelte termer, der bruges om homoseksuelle.

'Hva, er du homo?'

Der findes mange forskellige ord for homoseksuelle, men hvad er i orden at sige?

Metroxpress har været på gaden og bedt tilfældige forholde sig til de forskellige ord. Der er en del forskel på, hvad folk opfatter som i orden og som nedladende at sige.

Klik dig gennem galleriet øverst i artiklen og se.

I Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT Danmark) oplever de ofte, at folk ikke ved, hvordan de skal omtale homoseksualitet.

Folk bliver nogen gange lidt forsigtige med, hvilke ord de egentlig kan tillade sig at bruge. Jeg tror, det er fordi, at der er en større opmærksomhed på, hvad ord egentlig betyder i dag.
Det siger Martin Pedersen, der er ordbogsredaktør og frivillig for LGBT.

Bøsse-tvillinger vil 'kurere' heteroseksuelle distortionister
Bøsse-tvillinger vil 'kurere' heteroseksuelle distortionister

Ordbogsredaktøren mener både, det er godt og skidt, at folk er bevidste om det, når de taler om homoseksuelle.

- Det sender et signal om, at folk godt ved, at det ikke er ligegyldigt for folk, hvad der kommer ud af munden på dem. På den anden side kan bevidstheden om, hvad man må sige, være med til at hæmme folk, siger han.

USA langer ud efter Gambias præsident efter homo-trusler
USA langer ud efter Gambias præsident efter homo-trusler

Sarah Baagøe Petersen, der er talsperson og næstformand for Lambda, foreningen for homo- og biseksuelle samt transpersoner på Fyn, oplever folk, der råber nedladende til hende og hendes homoseksuelle netværk.

Folk råber lidt nedladende ting for at være smarte. Sommetider, når folk kører forbi vores bar, hvis vi står udenfor og ryger, råber de ting. Det er ikke så rart.
Det siger Sarah Baagøe Petersen.

Internt i miljøet bliver der brugt rigtig mange forskellige gloser for folk, der er homoseksuelle, oplyser Sarah Baagøe Petersen.

LÆS OGSÅ: Miley Cyrus tager affære efter transkønnet teenagers selvmord

LÆS OGSÅ: TV: Irsk kampagne for homo-rettigheder går lige i hjertet

LÆS OGSÅ: Denne sweater er 100 procent 'homo'

LÆS OGSÅ: Kendt tøjkæde beskyldes for at fornærme Holocaust-bøsser

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Har du styr på Magnussen? Formel 1...
bt.dk
Christina Sederqvist: Når jeg bliver...
bt.dk
Kim Walls forældre fortæller BT om...
bt.dk
Sanne Salomonsen: Derfor bliver...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx