Af Ritzau - 14/10-16 12:25; Opdateret: 14/10-16 13:11

Løkke tror på frihandelsaftaler med Canada og JapanLøkke tror på frihandelsaftaler med Canada og Japan

Allerede tirsdag kan handelsministre i EU blive enige om frihandelsaftale med Canada, håber statsministeren.

storybild

Statsminister Lars Løkke Rasmussen, (V) håber på, at frihandelsaftaler med Canada og Japan kan falde på plads inden for kort tid. Det vil øge antallet af danske arbejdspladser, forventer Løkke. (Billede: Scanpix/Thomas Lekfeldt)

Danmark er blandt de europæiske lande, der får allermest eksport og dermed arbejdspladser ud af frihandelsaftaler.

Derfor håber statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at EU inden årets udgang kan indgå frihandelsaftaler med Canada og Japan.

Det siger Løkke på et møde i Folketingets Europaudvalg forud for EU-topmødet i Bruxelles i slutningen af næste uge.

- Jeg kan kun finde på gode ting at sige om frihandel. Mange danske arbejdspladser står og falder med frihandelsaftaler, så det er i vores objektive interesse at få flere aftaler i hus, siger Lars Løkke Rasmussen.

Det afgørende skridt i forhold til en aftale med Canada kan måske blive taget tirsdag i næste uge, hvor EU's handelsministre holder et ekstraordinært møde i Luxembourg.

Her vil de 28 EU-landes handelsministre måske sige ja til den 1500 sider lange aftaletekst og dermed bane vejen for en underskrivelse af aftalen.

Lars Løkke Rasmussen håber, at aftalen med Canada, også kaldet Ceta, vil blive fulgt op med en aftale med Japan inden årets udgang.

Statsministeren henviser til, at Danmarks eksport til Japan ifølge en analyse vil stige med 70 procent svarende til 18 milliarder kroner ekstra, hvis den aftale falder på plads.

- Bagved det tal vil der gemme sig danske arbejdspladser, siger Lars Løkke Rasmussen.

Løkke gør det dermed helt klart, at Danmark stiller sig på frihandlens side i en situation, hvor der både i europæiske lande og i USA ses stigende skepsis over for frihandel.

Bekymringen for tab af arbejdspladser, forbrugerbeskyttelse eller miljøstandarder har sammen med det forestående præsidentvalg i USA sat forhandlingerne om en frihandelsaftale med USA i slæbegear.

Løkke erkender, at der ikke er udsigt til en frihandelsaftale med USA i år. Men han ønsker, at EU presser på i forhold til USA, så forhandlingerne kan forsætte hurtigst muligt efter det amerikanske valg.

Løkke blev på mødet i Europaudvalget mødt med spørgsmål fra Alternativets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist, og Enhedslistens EU-ordfører, Søren Søndergaard, om bekymringen for, at aftalerne vil føre til dårligere miljø, forbrugerbeskyttelse eller vilkår fra arbejdstagere.

- Vi ønsker ikke at sænke forbrugerbeskyttelsen, standarderne for miljø eller arbejdstagers rettigheder. Det er heller ikke tilfældet i dag, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han erkender dog, at standarderne skal fastsættes i forhandlingerne. Det efterlader et rum til, at Danmark måske må acceptere eksempelvis lavere miljøstandarder.

Til gengæld kan Danmark så ifølge Løkke presse på for, at andre landes miljøstandarder hæves i en frihandelsaftale, så aftalen samlet set vil være godt for miljøet.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx