Af - 16/06-15 07:40

Zoos dyr på slankekur: - Vi har haft mange fede dyrZoos dyr på slankekur: - Vi har haft mange fede dyr

Kanel i høet og skoleklasser, der gemmer gulerødder. Dyrepasserne i Københavns Zoologiske Have må tænke i finurlige løsninger for, at havens dyr ikke bliver fede ... igen.

Bildstrecke im Grossformat »
Præriehunden er ét af de fem dyr, som Tine Mangart Søland fremhæver som de mest aktive dyr i Københavns Zoologiske Have. Dermed er den ikke i stor risiko for at blive for fed. Det lille firbenet væsen har travlt både i vand og på jorden. Tine Mangart Søland nævner odderen som ét af de dyr, der er mest aktive i Københavns Zoologiske Have. Tine Mangart Søland fremhæver også zebraen som ét af de fem dyr, der bevæger sig mest i Københavns Zoologiske Have. Pingvinerne er ikke særlig udsat for at blive for fede ligesom resten af Zoos dyr. Pingvinerne er nemlig nogle af de mest aktive dyr i Zoologisk Have i København. Kilde: Tine Mangart Søland, der er ansvarlig for fordelingen og bestillingen af maden til dyrene i Zoologisk Have. Søløven er også ét af de dyr, der er mest aktive i Zoologisk Have i København. Kilde: Tine Mangart Søland, der er ansvarlig for fordelingen og bestillingen af maden til dyrene i Zoologisk Have. Er den død? Det spørgsmål stiller man måske sig selv, når turen i Københavns Zoologiske Have går forbi krokodilleburret. Krokodillen er faktisk så stille et dyr, at Zoo har fået klager fra publikum over, hvor lidt aktiv, den er. Kilde: Tine Mangart Søland, der er ansvarlig for fordelingen og bestillingen af maden til dyrene i Zoologisk Have. Elefanterne holdes aktive ved blandt andet at skulle til vejrs, hvis de skal have hø. Dertil krydrer Københavns Zoologiske Have høet med kanel og rosiner, for at elefanten kan sanse nye ting og dermed holde sig beskæftiget. Kilde: Tine Mangart Søland, der er ansvarlig for fordelingen og bestillingen af maden til dyrene i Zoologisk Have. Det er godt for odderen, at den er et af de mest aktive dyr i Københavns Zoologiske Have, for den er samtidig det dyr, der bliver fodret flest gange om dagen. Kilde: Tine Mangart Søland, der er ansvarlig for fordelingen og bestillingen af maden til dyrene i Zoologisk Have. Odderen bliver fodret otte gange om dagen, og indtager dermed førstepladsen som det dyr, der bliver fodret flest gange på en dag i Københavns Zoologiske Have. Kilde: Tine Mangart Søland, der er ansvarlig for fordelingen og bestillingen af maden til dyrene i Zoologisk Have. Hvis chimpanserne bliver for fede, kan de - ligesom mennesker - udvikle sukkersyge. Kilde: Tine Mangart Søland, der er ansvarlig for fordelingen og bestillingen af maden til dyrene i Zoologisk Have. Kilde: Tine Mangart Søland, der er ansvarlig for fordelingen og bestillingen af maden til dyrene i Zoologisk Have.

Dyrepasser Tine Mangart Søland har udpeget, hvilke dyr der er mest aktive i Zoo, og hvilket dyr, der ligefrem får publikum til at klage over, at det er for "dovent".

Hverdagen for dyrene i Københavns Zoologiske Have kan være ensartet, og dyrene får ikke lige så meget motion, som de ville få i det virkelige liv. Det har betydet overvægt hos de fleste af Zoos dyr.

Vi har haft mange fede dyr. Fede aber, fede elefanter og fede køer. Alle dyr på nær fuglene.
Det siger Tine Mangart Søland, der er ansvarlig for fordelingen og bestillingen af maden til dyrene i Zoologisk Have.

Dyrene i Zoologisk Have har dyre og besværlige madvaner
Dyrene i Zoologisk Have har dyre og besværlige madvaner

Nogle af problemerne ved, at dyrene i Zoo er fede, er, at de er inaktive, hvilket eksempelvis ikke er god underholdning for publikum. Dertil kan fedme hos dyr ligesom hos mennesker medføre flere sygdomme. Blandt andet havde chimpansen større risiko for at udvikle sukkersyge, da den var ”polstret” for godt.

Det tidligere fedmeproblem bliver udfordret af, at dyrene vil spise dagen lang:

- Nogle dyr vil gerne æde konstant, og derfor skal de have mad flere gange om dagen. Eksempelvis bliver odderen fodret otte gange om dagen. Det skyldes, at den har en hurtig forbrænding, siger Tine Mangart Søland.

Elefanter bruger endda 90 procent af deres vågne tid i naturen på at lede efter mad. Det udfordrer Zoos dyrepassere.

- Vi må hele tiden finde på nye ting for at få dyrene til at røre sig, så de kan bruge deres naturlige adfærd, siger Københavns Zoologiske Haves biolog Katrine Friholm.

Motioner dig gennem Zoo
Motioner dig gennem Zoo

Og Zoo har flere tricks til at få dyrene til at røre sig. Når dyrene får mad, bliver det ikke altid serveret i en madskål, men spredt ud i dyrenes anlæg. Sådan kan dyrene få dagen til at gå med at lede efter mad og samtidig få motion.

I elefantanlægget bliver føden gravet ned. Enten ved hjælp af gravemaskiner, eller ved at Zoo udstyrer besøgende skoleklasser med skovle.

Et af Zoos anderledes initiativer er at lægge ko-lorte ind i elefantanlægget eller kaste kanel ud over elefanternes hø. Sådan får elefanterne nye indtryk, der holder dem beskæftiget og aktive.

I løveanlægget bliver maden nu lagt op i en høj træstamme, så løverne skal til vejrs, hvis de vil have fat i deres mad.

LÆS OGSÅ: Nej nej nej, hvad laver han?

LÆS OGSÅ: TV: Løveunger i ZOO på græs for første gang

LÆS OGSÅ: TV: DERFOR er der tremmer i zoologisk have!

LÆS OGSÅ: Narkokonges eksotiske dyr må skifte zoo

LÆS OGSÅ: Zoo: Ny 'Marius' skal nok holde mindst et par år

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx