Af - 17/08-14 11:53

Kriminelle har frit spil: 8 af 10 sager opklares aldrigKriminelle har frit spil: 8 af 10 sager opklares aldrig

Et kig på dansk politis opklaringsprocent af kriminalsager afslører et skræmmende billede af et land, hvor kriminelle i hobetal slipper for straf.

storybild

Kun otte procent af alle indbrud i Danmark bliver opklaret. (Billede: Polfoto/Arkivfoto)

Der er virkelig ikke ret stor risiko for at blive snuppet, hvis man begår indbrud i Danmark. Eller hvis man begår et overfald for den sags skyld.

Sådan undgår du at få stjålet din cykel
Sådan undgår du at få stjålet din cykel

Således bliver hele 81 procent af alle politianmeldte sager om tyveri, indbrud eller personfarlig kriminalitet i Danmark aldrig nogensinde opklaret. For sager om tyveri fra borgere alene er tallet svimlende 96 procent. Det viser udregninger, som Søndagsavisen har gjort på baggrund af tal fra Rigspolitiet.

- Politiet er nødt til at prioritere ressourcerne knivskarpt. Sager om vold, drab, voldtægt og anden personfarlig kriminalitet har langt højere prioritet end et indbrud eller et tyveri. Og det er en prioritering, de fleste danskere vil have fuld forståelse for, siger forsker i kriminalitet ved Aalborg Universitet, Michael Hviid Jacobsen, til Søndagsavisen.

Konservative: Indbrudstyve skal aldrig slippe for fængsel
Konservative: Indbrudstyve skal aldrig slippe for fængsel

Personfarlig kriminalitet er da også den type sager, der bliver opklaret flest af. Men det er alligevel hele 43 procent af sagerne på landsgennemsnit, der forbliver uopklarede. Værst ser det ud hos Vestegnens politi, hvor tallet er 62 procent, mens politiet i Sydøstjyllands opklarer flest og kun 15 procent forbliver uafklarede.

- Politiet har forskellige arbejdsbetingelser fra kreds til kreds. Et vestjysk lokalfællesskab, hvor alle kender hinanden, og hvor man hurtigt registrerer fremmede i nærmiljøet, er for eksempel anderledes end Storkøbenhavn, hvor borgerne ikke nødvendigvis kender naboen, siger Michael Hviid Jacobsen.

Indbrud udviklede sig: Tyv slår mand og stjæler hans bil
Indbrud udviklede sig: Tyv slår mand og stjæler hans bil

Hos Nordsjællands politi, hvor kun 16 procent af alle sager bliver opklaret, henviser man også til, at personfarlige sager fylder mest.

- Vi vil jo gerne opklare alle sager, det ligger i vores dna som politibetjente. Men det er ikke realistisk. Vi har mange omrejsende kriminelle og er en del af Storkøbenhavn, og det kan man også se på de her tal. Vi prioriterer personfarlige sager højest, og det vil vi fortsætte med, siger politiinspektør Flemming Drejer.

Facebook-opdateringer kan blive rigtig dyre ved indbrud
Facebook-opdateringer kan blive rigtig dyre ved indbrud

Samlet set er Bornholm det sikreste sted at bo set ud fra disse tal. ‘Kun’ 61 af alle sager bliver ikke opklaret her. Østjylland og Nordsjælland ligger på en samlet førsteplads med 84 procent uopklagede sager.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Endelig: Kim Kardashian deler det...
bt.dk
Stewardesse faldt ud af fly og døde
bt.dk
Nibali snød sprinterne - dansker med...
bt.dk
Fie Laursen viser sine bryster frem:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx