Af Kristian Hegaard - 26/10-17 13:24

En lille pige vinkede til Kristian - så begik hendes mor en stor fejlEn lille pige vinkede til Kristian - så begik hendes mor en stor fejl

KLUMME: Kære forældre, lad jeres børn stille spørgsmål.

storybild

»Hvorfor sidder han i sådan en?« hører jeg tit fra små børn.

De peger på min elektriske kørestol, der gør arbejdet for mine ben. Du kender sikkert selv ikke svaret på spørgsmålet. Du tror, du skal holde dig væk, så jeg ikke bliver såret. Men ved du hvad? Jeg elsker, når de spørger. Det er den eneste måde vi afmystificerer det at have et handicap.

For nylig havde jeg en af de sjovere oplevelser.

Jeg sidder i Torvehallerne med en ven fredag aften. En lille pige på 6-8 år vinker og peger. Jeg smiler og vinker igen.

Da moderen opdager hvad hendes datter har gang i, tager hun straks fat i sin datter og vender hende rundt, så hun ikke længere kan kigge på mig. Så hun ikke længere får stillet sin nysgerrighed. Så hun får indtrykket af, at verden er sort hvid.

Her begår moderen en fejl, som mange andre forældre. Det bunder i et misforstået hensyn. Sådan siger man ikke, lød det formentlig. Jeg hørte det ikke præcist, men intentionen var ikke til at tage fejl af, selvom moderen prøvede at lade som ingenting. Ham i kørestol skulle hun bare lade være. Jeg slog det hen og tog en tår af min øl. Det var jo fredag, og weekenden lige startet.

Og ja, det ser da mærkeligt ud med min kørestol. Eller mine krøblede Gollum-fingre. Det har også været mærkeligt første gang, man så en person med en anden hudfarve. I dag er brune og hvide mennesker bare så naturlig en del dem, man omgås med. Det er blevet afmystificeret. På en helt anden måde end handicap. Det skal vi have lavet om på.

Det ændrer vi kun på ved, at du spørger løs. For hvad vil denne datter tænke, hvis hun ti år senere møder en person i kørestol på en bar?

Ja, det er nok ikke den første, hun danser med den aften. Med den opdragelse vil hun jo blive ved med at holde sig væk fra personer med handicap. Det er en uheldig og farlig spiral. For det er uvidenhed, der skaber fordommene. Forældre skal være forbilleder og vise vejen.

Derfor skal det lyde: Kære forældre. Lad jeres børn stille et hav af spørgsmål. Det er sundt at være nysgerrig. Måske har I også selv nogle? Som jeg plejer at sige. Ja, jeg er anderledes. Men det kommer af, at mennesker er forskellige. Nogle har brune øjne. Andre har blå øjne. Nogle kan gå. Andre kan ikke gå. Det er den eneste forskel på os.

Det sjoveste den aften sker, da familien skal gå. Her vinkede og blinkede den lille pige til mig bag om sin mors ryg. Endnu en gang smilede og vinkede jeg igen.

Her vidste jeg, at missionen var lykkedes. Hun synes ikke jeg var så mærkelig alligevel. Og næste gang hun møder en person med handicap, er hun åben igen. Hvem skulle have troet, at moderen blandt et lille barn og en person i kørestol var den med det største sociale handicap?

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efter stor turneringssejr: Danske...
bt.dk
Dansk kaffekæde i navneskifte - det...
bt.dk
Agent i stor kritik af...
bt.dk
Peter Madsen i retten: Her er hans...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx