Af - 01/04-15 09:11

Sådan undgår du at at farver og lys i dit hjem gør dig syg, fed og nervøsSådan undgår du at at farver og lys i dit hjem gør dig syg, fed og nervøs

Normalt plejer vi at få vide at vi skal spise sundt og motionere, hvis vi vil passe på vores helbred. Men det er ikke nok, hvis man skal tro sundhedsforskerne, som siger, man også skal også sundhedsfikse sit hjem.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

De som gerne vil passe på deres helbred burde give deres hus en overhaling viser nye forskningsresultater fra England og USA.

Ifølge de britiske hospitalsmyndigheder, NHS, som står for Englands sygehusbyggerier, bør man for eksempel ommale sine vægge, hvis man har røde og orange vægge, da disse farver øger stress og nervøsitet samt får patienter til at føle at huden klør.

Men det er ikke kun de røde og orange vægge, man skal skille sig af med, for ifølge ernæringsprofessor, Brian Wansink fra Cornell University i USA, skal man i det hele taget være tilbageholdende med stærkt lysende vægfarver.

- De kan få os til at spise hurtigere og mere. Det samme gælder, hvis køkkenet er hvidt ifølge Wansink, som opfordrer til, at soveværelset skal være blåt, hvis man vil have sex tre gange om ugen frem for kun de to gange, som man får i grå og beige soveværelser.

Og hvad angår køkkener, så viser undersøgelser også, at mennesker som går gennem køkkenet for at komme ind i hjemmet vejer mere end mennesker, som går en anden vej ind.

- De spiser mere, for hver gang du går gennem køkkenet og ser hylder med mad trigger det deres hjerne til at spise, forklarer professor Jason Halford, der opfordrer til at gemme maden væk.

Og hører man til de mennesker, som har fuldt blus på hjemmets lamper om aftnen, så skal man installere lysdæmpere og i det hele taget holde en helt dæmpet belysning, så man ikke forstyrrer sin hormonproduktion og derved ifølge forskere -som for eksempel brystkræftforskeren Richard Stevens - udvikler brystkræft, diabetes og overvægt.

Genial indretning har forvandlet faldefærdig lejlighed
Genial indretning har forvandlet faldefærdig lejlighed

Lyset i hjemmet er i det hele taget vigtigt. Har man for eksempel kun et tyndt gardin og gadelys fra en eventuelt befærdet vej, risikerer man forhøjet blodtryk af støjen og overvægt fra lyset. Et tykt lys- og støjdæmpende gardin er vejen frem til at forblive sund og slank.

Får man hovedpine og ondt i øjnene, når man ser fjernsyn, skal man sørge for at sørge for at sidde i ordentlig afstand af appararet, det vil sige mellem 1 og tre meter fra skærmen afhængigt af skærmstørrelsen.

- Og så må lyset i stuen ikke være svagere end tv'ets lysstråler, mener blandt andre læge og søvnspecialist Neil Standley, som også opfordrer til brug af sovemasker og gardiner, som udelukker alt lys i soveværelset.

Hvis man har svært ved at huske, er det bedst at bo med så få døre som overhovedet muligt:

- Forskning viser, at hukommelsen forringes, når man går gennem en dør fra et rum til et andet, forklarer, psykolog og professor Gabriel Radvansky.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx