Af Ritzau - 30/04-17 23:01

ANALYSE: Løkke laver disruption på 1. majANALYSE: Løkke laver disruption på 1. maj

Løkkes regering lider politiske nederlag. Men samarbejdet med fagbevægelsen går godt. Det understreges 1. maj.

storybild

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har et stærkt budskab med til 1. maj: Nej, til Løkkes højere pensionsalder. Lars Løkke Rasmussen bruger på sin side 1. maj til at understrege det overraskende gode samarbejde med fagbevægelsen om en reform af det offentlige og udfordringen med at opstillet Danmark til ny teknologi (Billede: Scanpix/Nikolai Linares)

Nej til Løkkes ønske om højere pensionsalder.

Det ventes at blive et af de centrale budskaber, når Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, mandag holder sine 1. maj-taler.

Bag sig har hun et flertal i Folketinget sammen med DF. Og en enig fagbevægelse, der har samlet mere end 200.000 underskrifter ind.

I modsætning til forgængeren Helle Thorning-Schmidt kan Mette Frederiksen med andre ord sikkert se frem til en rolig 1. maj med klapsalver og forbrødring med fagbevægelsen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har dog tænkt sig at forstyrre idyllen på arbejderbevægelsens internationale kampdag.

Selv om pensionsalderen ligner et sikkert politisk nederlag, så er det på flere andre områder lykkedes Løkke at få et overraskende solidt samarbejde i stand med fagbevægelsen.

Et samarbejde, der bygger på en gensidig forståelse af, at den anden part reelt ønsker at gøre noget godt for Danmark og for de danskere, som er på arbejdsmarkedet eller i kanten af det.

Fredag var LO-formand Lizette Risgaard på Marienborg i forbindelse med regeringens reform af det offentlige. En reform, der indeholder et ønske om færre regler og mere tillid til de offentligt ansatte.

Mandag bliver hun så del af Løkkes tiltag med den indviklede titel Disruptionrådet - Partnerskab for Danmarks Fremtid.

Disruption-begrebet blev opfundet i 1995 af professor ved det amerikanske universitet Harvard, Clayton Christensen. Han ville beskrive, hvordan teknologi fører til, at succesrige virksomheder pludselig får overtaget deres markeder af nye konkurrenter.

Clayton Christensen vil givetvis ikke bryde sig om at begrebet bliver overført til dansk politik. Men i betydningen "forstyrrelse" er det netop det, Løkke forsøger ved at lancere sit nye råd på 1. maj.

Rådet skal sikre, at Danmark ikke taber velstand og arbejdspladser til robotterne og den kunstige intelligens.

Løkke vil følge op med en ny trepartsaftale mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter om øget voksen- og efteruddannelse.

Dermed understreger han igen, at han - i modsætning til Helle Thorning-Schmidt - formår at indgå aftale med fagbevægelsen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx