Af Ritzau - 24/08-16 16:17; Opdateret: 24/08-16 17:05

Kristian Jensen vil selv udpege medlemmer af bistandsrådKristian Jensen vil selv udpege medlemmer af bistandsråd

Ulandsorganisationer advarer mod forslag, der ifølge dem vil skabe en slingrekurs om ulandsbistanden.

storybild

Udenrigsminister Kristian Jensen (V), der her ses i samtale med regionrådsformand Bent Hansen (S), har stillet et lovforslag, der bekymrer i græsrodsmiljøet. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Mikkel Berg Pedersen)

Regeringen lægger i et nyt lovforslag op til at ændre sammensætningen af Udviklingspolitisk Råd, der rådgiver udenrigsministeren om udviklingsbistand.

Det vækker bekymring blandt de ikke-statslige ulandsorganisationer, der ser en risiko for, at skiftende ministre vil udpege folk, de er enige med. Det vil skabe en slingrekurs i bistanden, lyder advarslen.

Hidtil har fagbevægelse, erhvervsliv, forskere og ulandsorganisationer indstillet medlemmer til rådet.

Ministeren har så udvalgt rådets 15 medlemmer ud fra de indstillede kandidater.

Men fremover skal ministeren udpege medlemmerne på baggrund af en høring blandt "relevante interessenter", hvilket ifølge ulandsorganisationerne giver ministeren meget større spillerum.

- Den langsigtede konsekvens er, at den til enhver tid siddende regering vil kunne udpege de personer, den ved, den er enig med, siger Laust Leth Gregersen, der er formand for Globalt Fokus, en sammenslutning af 80 ulandsorganisationer.

Folkekirkens Nødhjælp mener, at et rent ministerudpeget råd vil underminere tilliden til den udviklingsfaglige rådgivning.

- I dag er man udpeget, fordi man vurderes at have en ekspertise, siger Troels Toftdahl, der er politisk rådgiver i Folkekirkens Nødhjælp.

- I fremtiden kan man ikke være sikker på, at dem der sidder der, er udpeget på grund af deres faglighed. De kan lige så vel være udpeget på grund af deres politiske holdninger, eller fordi de er "hot" lige nu.

Samme toner lyder fra Mellemfolkeligt Samvirke.

- Det er betænkeligt, at man giver ministeren mulighed for egenhændigt at vælge, hvem der skal sidde i sådan et råd, siger forkvinde Helle Munk Ravnborg.

- Det giver en risiko for, at vi får en slingrekurs, hvor vi får et nyt råd, hver gang vi skifter regering. Det er ikke hensigtsmæssigt, når man administrerer langsigtede investeringer.

Et andet element af lovforslaget er at lægge Udviklingspolitisk Råd sammen med Bevillingskomiteen, der skal godkende større bevillinger af udviklingsbistand. Det forslag er de organisationer, Ritzau har talt med, mere positivt stemt over for.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Wozniacki viser helt anderledes...
bt.dk
X Factor: Disse sange synger...
bt.dk
Stjernen afslører: Barcelona- og...
bt.dk
Frustreret Hareide flytter det danske...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx