29/10-15 13:59; Opdateret: 29/10-15 14:37

Alle partier enige om aftale om forskningsreserveAlle partier enige om aftale om forskningsreserve

Det oplyser uddannelses- og forskningsministeren

Novo Nordisk forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen var kontant, da han onsdag kritiserede regeringen for at skære i de offentlige forskningsmidler.

Og det lå i luften, at de færre forskningsmidler i yderste konsekvens kunne få den danske medicinalgigant til at overveje sin fremtid i Danmark.

Trods opsangen var alle partier i Folketinget dog torsdag med i aftalen om at udmønte de i alt 671 millioner kroner fra forskningsreserven. Puljen er skåret kraftigt ned i forhold til sidste år, hvor der var knapt 1,6 milliarder til uddeling.

Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) siger om den beskårne pulje:

- Det er realiteternes verden, når vi har overtaget den økonomi, som vi har. Det forholder jeg mig nøgternt til, siger Esben Lunde Larsen.

Han vil ikke tage de øvrige partier til indtægt for regeringens besparelse på forskningen, selvom de nu er med i aftalen om at fordele de færre penge fra forskningsreserven. Partierne har alene taget ansvar for fordelingen, siger Esben Lunde Larsen.

Socialdemokraternes forskningsordfører Mette Reissmann afviser blankt, at oppositionspartiet blåstempler besparelsen ved at være med i fordelingen af pengene:

- Socialdemokraterne tager kraftigt afstand fra den massive beskæring på 1,4 milliarder kroner, som regeringen lægger op til.

- Når vi er med i aftalen, så er der for at begrænse skadevirkningerne. Vi er glade for, at vi har flyttet midler til Det Frie Forskningsråd og det grønne område, siger Mette Reissmann.

Hos Dansk Magisterforening, der er fagforening for mange af de berørte forskere, glæder man sig også over, at Det Frie Forskningsråd som følge af aftalen ikke skal spare de ventede 400 millioner kroner, men "kun" 280 millioner kroner.

- Det er rigtig godt, at man nu retter lidt op på balancen mellem den frie og den strategiske forskning, siger Camilla Gregersen, der er formand for Dansk Magisterforening. Hun tilføjer:

- Det Frie Forskningsråd er fødekilden til nye talenter, som er nødvendige for at fostre og fremme originale idéer og initiativer i dansk forskning

Esben Lunde Larsen erkender, at regeringen her har givet sig for at få en bred aftale:

- Den forskning, der bedrives fra Det Frie Forskningsråd, er både god og nyttig. Men vi havde fra regeringens side prioriteret, at der skulle gives mere inden for det innovations- og erhvervsrettede. Det bliver der også, så samlet set er jeg tilfreds, siger han.

Esben Lunde Larsen fremhæver i den forbindelse, at der bliver givet penge til rumforskning og forskning på fødevareområdet, hvor der bliver skabt "virkelig mange" arbejdspladser.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet søger vidner til dødsulykke...
bt.dk
Rigmanden og entreprenøren Elon Musk...
bt.dk
Fire år efter et af de største...
bt.dk
Verdens tredjestørste butik på vej...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx