Af Ritzau - 31/10-16 16:38; Opdateret: 31/10-16 17:37

Menneskeretsjurister advarer mod Støjbergs utålelige opholdMenneskeretsjurister advarer mod Støjbergs utålelige ophold

Nye regler nærmer sig frihedsberøvelse af udlændinge, der ikke kan rejse ud efter straf, vurderer institut.

storybild

I sit forsøg på at gøre tålt ophold utåleligt balancerer udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) på kanten af menneskerettighederne, lyder vurderingen fra Institut for Menneskerettigheder. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson)

Det skal være utåleligt at være på tålt ophold.

Sådan proklamerede udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i juni. Her foreslog hun, at udlændinge på såkaldt tålt ophold fremover skal opholde sig på et særligt center i en midtjysk skov.

Nærmere bestemt Udrejsecenter Kærshovedgård nær Ikast.

Med det nye lovforslag lægger Støjberg op til vidtgående stramninger, og at opholdet bliver så utåleligt, at de grundlæggende menneskerettigheder risikerer at blive overtrådt.

Sådan lyder vurderingen fra Institut for Menneskerettigheder. I et høringssvar advarer instituttet usædvanligt kraftigt mod de foreslåede regler.

Institut for Menneskerettigheder ser en "betydelig risiko" for, at de foreslåede skærpelser i kombination med tidligere stramninger kan være i strid med Danmarks menneskeretlige forpligtelser. Det fremgår af høringssvaret.

- Gennem de senere år har man pålagt dem, der er på tålt ophold, meget restriktive forhold, siger seniorforsker Peter Vedel Kessing.

- Nu strammer man det yderligere. Vi frygter, at det går over til at være en frihedsberøvelse. Og det må man ikke ifølge menneskerettighederne.

Udlændinge kan havne på tålt ophold, hvis de er straffet for kriminalitet i Danmark, der fører til, at de mister deres opholdsgrundlag, men ikke kan sendes ud, fordi de risikerer forfølgelse eller tortur i deres hjemland.

Og i den situation skelner man menneskeretligt mellem at frihedsberøve dem og indføre begrænsninger i deres bevægelsesfrihed. Det sidste er tilladt, det første ikke.

Regeringen vil blandt andet indføre en ny underretningspligt og skærpe straffen for at overtræde opholds- og meldepligten, som personer på tålt ophold er underlagt.

- Hvis man udsætter folk for så restriktive forhold i lange perioder, kan det være nedværdigende behandling. Og det må man ikke udsætte mennesker for, siger Peter Vedel Kessing.

Også Amnesty International har en lang række kritikpunkter af lovforslaget. Blandt andet bliver det praktisk umuligt for beboerne på Kærshovedgård at besøge deres børn eller anden familie, påpeger organisationen.

Hvis formålet skulle være at motivere folk til at rejse hjem selv, vil det ikke lykkes, lyder vurderingen i Amnestys høringssvar.

Der er knap 70 personer på tålt ophold i Danmark. Ifølge Amnesty har de i gennemsnit været på tålt ophold i fem år og otte måneder. Men for nogle drejer det sig om 10 og 20 år.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx