Af Ritzau - 17/11-16 21:10; Opdateret: 17/11-16 22:43

Bred aftale skrotter omstridt energiafgift og hæver skattenBred aftale skrotter omstridt energiafgift og hæver skatten

Det koster cirka tre milliarder kroner at afskaffe den omstridte energiafgift PSO, som et flertal er enig om.

storybild

Der er tale om en af de største lettelser af det konkurrenceudsatte erhvervsliv, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) om PSO-afskaffelse. (Billede: Scanpix/Mathias Løvgreen Bojesen)

Regeringen har indgået en aftale om at afskaffe PSO-afgiften med resten af blå blok samt Socialdemokratiet, De Radikale og SF.

Pengene findes ved at hæve bundskatten, reducere den grønne check og ved at afskaffe en pulje til erhvervslivet.

De Radikale og SF får indfriet deres krav om en grøn pulje på 375 millioner kroner som del af den samlede aftale om PSO.

Det skal sikre, at CO2-udledningen ikke stiger som følge af, at det bliver billigere for borgere og virksomheder at bruge el.

Puljen vil blive delt ud over en årrække fra 2017-2020.

Det koster omkring tre milliarder kroner om året at afskaffe PSO-afgiften, som skal være ændret inden nytår, minder finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) om.

- Vi har fundet en afbalanceret løsning om afskaffelsen af PSO og en finansiering af aftalen, som indebærer en mosaik af finansieringselementer, siger Claus Hjort.

Aftalepartierne er enige om at hæve bundskatten med 0,05 procentpoint fra 2018 stigende til 0,09 procentpoint i 2022 og frem, hvilket vil give omkring 700 millioner kroner om året til finansiering.

Derudover vil den grønne check blive reduceret, hvilket vil indkassere yderligere omkring 700 millioner kroner årligt.

Pensionister og førtidspensionister står dog til at blive fritaget fra reduktionen i den grønne check.

Den grønne check blev oprindeligt indført for at hjælpe familier med de laveste indkomster til at håndtere en højere elregning.

Erhvervslivet og de grønne ambitioner må dog også holde for.

2,1 milliarder kroner tages fra en pulje, som gik til virksomheder, der omlægger virksomheden fra fossil til vedvarende energi. Den afskaffes fra 2017.

Desuden findes 1,7 milliarder kroner ved at sløjfe tilskud for grønne virksomheder i årene 2019-2025.

EU-Kommissionen har underkendt PSO-afgiften i sin nuværende form, fordi alle virksomheder skal betale den, mens kun de danske får gavn af støtten.

Regeringen besluttede i maj helt at sløjfe afgiften, og derfor skal pengene til at finansiere den grønne omstilling findes andre steder.

PSO opkræves som en afgift på forbrugerne og virksomhedernes elregning, og pengene går til at betale for omstillingen til vedvarende energi.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kvinde bragede ind i køreskolen, da...
bt.dk
Her er Medinas første ord efter...
bt.dk
TV 2-kommentator Rolf Sørensen har...
bt.dk
BTs Formel 1-korrespondent: Så mange...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx