Af Ritzau - 09/03-17 17:48; Opdateret: 09/03-17 18:30

Samuelsen: Globalisering gavner DanmarkSamuelsen: Globalisering gavner Danmark

Danmark skal støtte frihandel og bekæmpe protektionisme, mener udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

storybild

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) taler med sin chef, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på Marienborg, før de præsenterer trekløver-regeringen sammen med justitsminister Søren Pape Poulsen (th). Anders Samuelsen satser på globalisering, som gavner Danmark modsat protektionisme, mener han. (Billede: Scanpix/Keld Navntoft)

Globalisering er en kæmpe gevinst for Danmark. Globalt gavner fri handel milliarder af fattige, som har fået indkomst og rent vand. For Danmark er globalisering et gode, som øger dansk eksport, så vi kan finansiere velfærd.

Det siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i Det Udenrigspolitiske Selskab til flere hundrede tilhørere på CBS, Handelshøjskolen på Frederiksberg.

- Jeg og regeringen vil tale globaliseringen op, og protektionismen, indadvendtheden, nationalismen og populismen ned. Vi skal gøre Danmark stærkere og mere konkurrencedygtig, siger Anders Samuelsen.

Det skal ske, mens Danmark navigerer i uvant farvand, siger udenrigsministeren.

- Danmark står i en helt anden udfordring og global situation, end vi gjorde for ti år siden. Prøv at se 360 grader rundt om Danmark: I EU, Storbritannien, USA, Arktis, Syrien, Irak og Afrika, siger Anders Samuelsen.

Derfor skal Danmark styrke sine alliancer i Nato, EU og Nordisk Råd. Men vi skal også skabe nye alliancer, når briterne med Brexit forlader EU. Danmark skal kæmpe for fred, frihed og frihandel, mener udenrigsministeren.

Han er enig med den afdøde svenske økonom Hans Rosling i, at verdens et-to milliarder fattigste har behov for mere globalisering, ikke mindre. Før levede 40 procent under FN's fattigdomsgrænse, nu er det kun 10 procent.

Men udenrigsministeren ved, at globalisering er omstridt.

- For mange mennesker og populistiske politikere på begge fløje er globalisering blevet et fy-ord. Vi kender folk, som ikke har fået del i fremgangen og føler sig utrygge, siger Anders Samuelsen.

Han er blevet kritiseret for at negligere migration. Men han mener, at EU skal sikre sine ydre grænser, siden over en million flygtninge og migranter i 2015 kom til EU.

- Der kommer over en milliard flere i Afrika. Vi må skabe et perspektiv for de unge mennesker, som ellers tager på flugt. Men Europa kan ikke tage imod alle de økonomiske migranter, som søger lykken, siger Anders Samuelsen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mads Steffensen afslører: På lørdag...
bt.dk
Kim blev ulovligt undersøgt af en...
bt.dk
Politiet jagter mand i 'mørkt tøj':...
bt.dk
Åbenhjertig Hugo Helmig i Tyskland:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx