Af - 10/03-15 12:19; Opdateret: 10/03-15 12:59

Ny måling: Alternativet er over spærregrænsen!Ny måling: Alternativet er over spærregrænsen!

Uffe Elbæk og hans parti Alternativet står til at rykke ind i Folketinget med fire mandater ved næste valg, viser ny måling.

storybild

Uffe Elbæks parti Alternativet er for første gang over spærregrænsen. (Billede: polfoto/arkiv)

Et lille tal for mange, et stort tal for Alternativet.

Uffe Elbæks parti Alternativet er med 2,2 procent af stemmerne over den magiske spærregrænse på to procent, og ville hvis der var valg i dag rykke ind i Folketinget med fire mandater. Det viser den første YouGov-måling, efter Alternativet afleverede over 20.000 godkendte vælgererklæringer til Indenrigsministeriet og nu formelt er opstillingsberettiget.

Q: Elbæk læner sig op ad sensationen
Q: Elbæk læner sig op ad sensationen

- Det er meget motiverende for undertegnede og alle, der været involveret fra start. Men vi er meget ydmyge, for der er ikke noget, der er givet. Men det er dejligt at mærke, at der er vælgere derude, der synes, at den dagsorden vi har rejst om bæredygtig omstilling er noget, de kan se sig selv i, siger partstifter og gtfidligere radikal kulturminister Uffe Elbæk.

Statistisk set viser målingen, at der er 95 procents sandsynlighed for, at et sted mellem 1,4 procent og 3,0 procent af vælgerne vil stemme på Alternativet.
Målingen styrker ikke blot partiets moral internt, men kan også give Alternativet et psykologisk skub fremad i vælgerhavet, siger politisk kommentator Henrk Qvortrup.

Enhedslisten vil sikre rød valgsejr med valgforbund
Enhedslisten vil sikre rød valgsejr med valgforbund

- Vælgerne kan pludselig se, at en stemme på Alternativet ikke nødvendigvis er en spildt stemme, og det kan få flere vælgere til at slutte sig til partiet og give momentum, siger han og tilføjer:

- Det her stiller regeringspartierne i et dilemma: Skal de tale Alternativet ned for at minimere stemmespild, eller skal de tale Alternativet op over spærregrænsen.

Medie: Løkke drak i arbejdstiden
Medie: Løkke drak i arbejdstiden

Uffe Elbæk er selvsagt ikke i tvivl om ,hvilken strategi hans kolleger i rød blok skal anlægge over for hans parti:

- Det dummeste mine kolleger i rød blok kan gøre er at forsøge at tale os ned. Med de her målinger må det bedste råd da være at tale os op. Det er også den erkendelse, jeg hører fra mine kolleger i den røde blok herinde på Christiansborg.

Med Alternativet med ombord går rød blok samlet set to mandater frem og står nu til 78 mandater. Venstre får omvendt en mindre vælgerlussing oven på Ekstra Bladets historie om, at der blev drukket øl og vin ombord, når Løkke i sin statsministertid rejste med Forsvarets challenger-fly. Samtidig har Venstres kontanthjælpskampagne ikke ubetinget været god for partiet, vurderer Qvortrup.

Ny måling: Thorning går frem efter terror
Ny måling: Thorning går frem efter terror

- Man kan diskutere, hvor velunderbygget Ekstra Bladets historie var. Men faktum er, at den minder vælgerne om, at Løkke har et karakterproblem, siger han og tilføjer om kontanthjælpskampnen:

- De Venstre-vælgere, der i forvejen var enige i, at kontanthjælpen er for høj, skræmmer Venstre jo ikke væk med den her kampagne. Men Venstre kan altså risikere at skubbe nogle tvivlere fra sig.

Venstre går 2,0 procentpoint tilbage til nu 19,8 procent og er for første gang siden valget 2011 under 20 procent i en YouGov-måling.

Trods Løkkes troværdighedsproblemer står han til at rykke ind i Statsministeriet med et solidt flertal på 98 blå mandater i ryggen. Dansk Folkeparti lægger som landets største parti hele 40 mandater i Løkkes kurv.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Opsigtsvækkende vidneudsagn i retten:...
bt.dk
Hella Joof taler ud om sin store...
bt.dk
Chok-melding: Kæmpe tunnel-projekt...
bt.dk
God timing? Zuckerberg solgte...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx