Af Kenan Seeberg - 09/05-17 06:06

Syv danskere skal spille med i stor amerikansk katastrofefilmSyv danskere skal spille med i stor amerikansk katastrofefilm

Den danske instruktør Thomas Vinterberg går nu i gang med indspilningerne til filmen 'Kursk'.

storybild

Thomas Vinterberg er endelig kommet igang med storfilmen 'Kursk' som han har overtaget fra den danske instruktør, Martin Zandvliet.Projektet har også lidt under en langsom start fordi samarbejdet med de russiske myndigheder har vist sig at være for svært. (Billede: EPA/BRITTA PEDERSEN Foto: BRITTA PEDERSEN)

Den prisvindende danske instruktør, Thomas Vinterberg, går nu endelig i gang med indspilningerne til katastrofe-dramaet 'Kursk' om den russiske militær-ubåd, der sank under en øvelse i 2000 med hele mandskabet ombord efter at være ramt af flere eksplosioner.

Tysk skuespiller får filmpris for næsen af Trine Dyrholm
Tysk skuespiller får filmpris for næsen af Trine Dyrholm

De russiske myndigheder påstod dengang, at alle 118 ombordværende døde umiddelbart, men nægtede at tage imod bjærgningshjælp fra Norge og andre lande. Og en hel verden så til, mens russerne tøvede med at komme deres egne folk til undsætning. Samtidig var Vladimir Putin hele fem dage om at komme hjem fra sin sommerresidens.

Senere fandt russiske og norske dykkere 23 besætningsmedlemmer, der havde overlevet et ukendt antal dage eller timer i en luftlomme i den store atom-ubåd.

Vinterberg-film hædres med europæisk filmpris
Vinterberg-film hædres med europæisk filmpris

Thomas Vinterberg har overtaget instruktionen af den amerikanske storfilm efter den danske instruktør Martin Zandvliet ('Under sandet'), og skulle have været i gang i august sidste år, men af ukendte årsager går det store hold først igang med optagelserne i Frankrig, Belgien og Norge de næste dage.

På toppen af crediit-listen står en række store internationale navne som Matthias Schoenaerts, Colin Firth, Léa Seydoux og Max von Sydow, men det er lykkedes den danske instruktør, at få en hel stribe danske skuespillere med som en del af castet.

Mest prominent er nok Lars Brygmann, Bjarne Henriksen og Peter Plaugborg, men også Vinterbergs skuespiluddannede hustru, Helene Reingaard Neumann har en rolle i filmen, som hun også havde i Vinterbergs seneste danske film 'Kollektivet'.
Også Magnus Millang, der senest er set i Casper Christensen og Frank Hvams 'Dan Dream' er på rollelisten sammen med Aske Bang, Martin Greis og Kathrine Greis-Rosenthal.

Trine Dyrholm rider på prisbølge med ny nominering
Trine Dyrholm rider på prisbølge med ny nominering

En del af filmens forsinkelse skyldes manglende tilladelser fra de russiske myndigheder. De havde tidligere lovet, at hjælpe med at finde locations til filmen, men samarbejdet faldt sammen sidste år, og de optagelser, der skulle være lavet på russisk jord, er nu flyttet til Norge.

Filmens hovedproducent er den franske instruktør, Luc Besson, der også ejer det producerende selskab EuropaCorp, der står bag 'Kursk'.

DF: Flyt penge fra kunst til flygtninge
DF: Flyt penge fra kunst til flygtninge

I følge den engelske blogger Manlymovie skulle Vladimir Putin have medvirket i nogle scener, men de er nu ændret i manuskriptet og idéen er skrottet, og Luc Besson vil, i følge blogsitet, helt vil droppe 'det politiske element' fra filmens historie.

Manuskripotet til fimen er lavet af den internationaltanerkendte forfatter Robert Rodat, der blandt andet har skrevet Steven Spielbergs 'Saving Private Ryan', og Vinterberg har fået den prisbelønnede danske kameramand Anthony Dodd Mantle med som hovedfotograf på 'Kursk'

Sandsynligvisfordi meget er gået galt indtil videre, oplyser selskabet ikke, hvornår de forventer at filmen har premiere.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Karin i chok over brutalt overfald på...
bt.dk
Tophemmeligt møde i København: Her er...
bt.dk
Få måneder efter sit store tab:...
bt.dk
S og DF er enige: Vilde ulve skal...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx