Af - 10/06-16 10:43; Opdateret: 10/06-16 17:21

Fødselsdagshilsen fra danskerne: Prins Henrik, du er ALT for dyr i driftFødselsdagshilsen fra danskerne: Prins Henrik, du er ALT for dyr i drift

I morgen fejrer Prins Henrik sin 82-års fødselsdag. Trods de mange stunts og den store underholdningsværdi, mener et flertal af danskerne dog, at Prins Henriks løn er alt for høj.

Bildstrecke im Grossformat »

‘Kong Henrik’ har bragt et smil frem hos de fleste danskere, når han er trukket i den tunge jagtuniform, balanceret med en slange på hovedet eller skældt ud over, at han ikke må blive konge.

Til trods for den store synlighed, er danskerne dog ikke i tvivl, når de bliver spurgt, om de otte millioner, der i år bliver givet i såkaldt apanage til Prins Henrik, er passende.

61 procent af danskerne mener nemlig, at det er for højt - 35 endda at det er alt for højt. Det viser en måling, som YouGov har lavet for metroxpress.

Kongefamilien dukkede uanmeldt op til skovtur blandt danskerne
Kongefamilien dukkede uanmeldt op til skovtur blandt danskerne

Ifølge kongehuskritiker Trine Villemann hænger danskernes skepsis sammen med, at apanagen ikke er blevet sat ned, selv om Prins Henrik fra årsskiftet gik fra at være prinsgemal til prins, og at han er flyttet ned på sit vinslot i Frankrig.

- Når vi nu betaler til noget, forventer vi også at få noget for pengene. Det har kostet på popularitetskontoen, at han har trukket sig tilbage. Han var lidt sej, da han gik på Christiania i 2013, men det er helt væk nu, siger hun.


“I de år, hvor han virkede, var han en god ambassadør for Danmark, og han styrkede fransk-danske relationer. Det kan man ikke tage fra ham. Men nu bidrager han kun til underholdningsværdien, fordi han er blevet lidt af en hofnar.”

Trine Villemann, forfatter og kongehuskritiker.


Historiker og kongehusekspert, Lars Hovbakke Sørensen, minder dog om, at Prins Henrik ikke er den store udgift, da mange af pengene går til vedligeholdelse af slotte.
- Fra en ren økonomisk betragtning får vi stadig en hel del for pengene. Men det er ikke det, som folk ser i det daglige, siger han med henvisning til, at Prins Henrik desuden har banet vejen for danske virksomheder mange steder i udlandet.


“Vi plejer at få synlighed ved offentlige arrangementer, hvor der klippes snore over, deltagelse ved officielle fester og statsbesøg samt deltagelse på sommertogterne for pengene. Men vi får stadig vedligeholdelse af slotte og afholdelse af fester for de penge, som han også får.”

Lars Hovbakke Sørensen, historiker og kongehusekspert.

Metroxpress har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Kongehuset.


LÆS OGSÅ: Kongehuset: Her er sandheden om prins Henriks flytning

LÆS OGSÅ: Medie melder om panik i kongehuset: Prins Henrik flytter fra Daisy

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx