Af - 03/12-16 10:58

Unges liderlige sexvaner kan være årsag til uhyggelig kræftudviklingUnges liderlige sexvaner kan være årsag til uhyggelig kræftudvikling

Unges sex med flere partnere tidligt i livet kan være en forklaring på uhyggelig kræftudvikling, lyder det blandt andet fra forskere.

Bildstrecke im Grossformat »

Flere og flere yngre danskere rammes af kræft i mandlerne og tungeroden, og disse kræftformer overhaler nu livmoderhalskræft som den kræftform, der hyppigst er fremkaldt af HPV.

Det fremgår af et nyt studie fra Rigshospitalet, skriver Berlingske.

Ifølge forskerne er antallet af den type kræfttilfælde eksploderet siden årtusindeskiftet, og forklaringen er entydigt HPV-virus.

Tidligere blev særligt ældre, mandlige rygere ramt af kræft i munden. Men nu er udviklingen, at både mænd og kvinder ned til 35 år i stigende grad bliver ramt.

Der er især én god grund til at have mange sexpartnere som kvinde
Der er især én god grund til at have mange sexpartnere som kvinde

- Jeg vil ikke kalde det en epidemi, men det er en meget bekymrende udvikling, at vi ser så mange debutere med kræft, når nu vi ved, at HPV-smitte bærer skylden. Vi taler jo om samfundsborgere i den arbejdsdygtige alder. Ofte ikke-rygere, som burde have alle forudsætninger for at være sunde og raske, men hvor kræften pludselig rammer som et lyn fra en klar himmel, siger professor Christian von Buchwald fra øre-næse-halskirurgisk klinik på Rigshospitalet til avisen.

Studier fra USA peger på, at udviklingen kan hænge sammen med sexvaner - HPV smitter blandt andet ved oralsex - og flere sexpartnere tidligt i livet. Men da der ikke er sket en lignende stigning i Spanien, hvor sexvanerne ikke formodes at være anderledes, er det næppe hele forklaringen, lyder det fra professoren, der også peger på, at et svar på årsagen til stigningen af kræfttilfælde i munden, skal findes i gener og livsstil.

Satspuljepartier vil vaccinere unge mænd mod hpv
Satspuljepartier vil vaccinere unge mænd mod hpv

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Åbenhjertig Michael Laudrup: Derfor...
bt.dk
Legendarisk stjerne gør endelig comeback
bt.dk
Efter måneders politisk kaos: Nu får...
bt.dk
Mange har misforstået hot tendens:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx