Af - 09/06-16 06:37

Her er 10 gode ramadan-råd til ikke-muslimerHer er 10 gode ramadan-råd til ikke-muslimer

Få 10 gode råd til, hvordan du som ikke-muslim undgår pinlige episoder, når dine muslimske venner holder ramadan.

storybild

Ramadanen er i gang. Det har fået debattøren og foredragsholderen Tarek Ziad Hussein til tasterne. For hvordan forholder ikke-muslimer sig til ramadanen og dens regler? Det giver han sine bud på i en “ramadan-guide til ikke-muslimer”, der hitter vildt på Facebook.

Vi har spurgt Tarek om, hvorfor han mener, det er nødvendigt at lave guiden som du kan læse i uredigeret version længere nede i artiklen.

- Jeg synes, det er helt naturligt, at man er nysgerrig og har spørgsmål over for kulturer og religiøse handlinger, som man ikke selv praktiserer. Derfor kan man som muslim lige så godt være på forkant og oplyse om alle de små, store og sære detaljer ved ramadanen.

Har du selv været ude for episoder, hvor stemningen mellem muslimer og ikke-muslimer er blevet lidt akavet under ramadanen?

Der er den klassiske, hvor man fortæller at man faster og så bliver man tilbudt vand eller kaffe "for det må du da godt eller?". Man må desværre hverken drikke, spise, ryge eller have samleje, når fasten finder sted. Så det plejer jeg at tage med et stort smil.

Netop smil og godt humør er vigtigt for både muslimer og ikke-muslimer under ramadanen. Det kan man også fornemme i Tareks 10 råd til, hvordan du kan tackle din muslimske kollega, ven, nabo eller lokale grønthandler.

Ja, du må gerne spise foran os!

Selvom muslimer faster og afholder sig fra mad og drikke de næste 30 dage så skal du ikke afholde dig fra at spise foran os. Fortsæt dine rutiner, som altid!

Du behøver ikke faste sammen med os!

Du kan godt, men det sårer ikke vores følelser, hvis ikke du gør - selvom du er vores bedste ven.

Du er altid velkommen til iftar

Det er tidspunktet, hvor vi bryder fasten og må spise. Det foregår oftest i en stor forsamling i selskab med venner og familie. I Danmark brydes fasten omkring kl. 21.50 +/- et par minutter.

Er du forvirret over, hvornår ramadanen starter og slutter?

No worries. For det er vi også! Hvert år er der en kamp blandt de muslimske lande om at fastsætte, hvornår ramadanen starter og slutter. Ramadanen følger den islamiske månekalender og hver måned starter, når der er nymåne. Derfor rykker ramadanen sig 10 dage for hvert år og vi glæder os til om ca. 10-15 år, hvor ramadanen rammer februar måned. I år starter ramadanen den 6. juni og slutter 5 eller 6. juli.

Nej vi må heller ikke drikke vand!

Fasten indebærer, at man afholder sig fra mad, drikke, samleje og rygning fra daggry til solnedgang.

Hold afstand - for din egen skyld!

Hvis du synes, at vi holder lidt fysisk afstand, så er det ikke fordi, at vi har noget imod dig. Det skyldes blot, at efter en halv dag uden mad og drikke kan vores ånde være rigtig ond. ‪#‎JustHonest‬

Hvad med gravide?

Ja, hvad med dem? De er faktisk undtaget fra fasten sammen med syge, ammende, ældre, rejsende og børn.

Nej, vi faster ikke for at tabe os

Det kan være en (positiv) bieffekt men de fleste tager faktisk på, som følge af, at man spiser alt for meget, når fasten brydes.

Men hvorfor faster I så?

Du vil opleve, at folk har forskellige forklaringer strækkende fra sympati med de fattige til samling om familien. Hovedformålet med fasten er dog den indre renselse og ønsket om at blive et endnu bedre mennesker overfor sig selv såvel som ens omgivelser. Af samme grund er fasten og afholdelsen fra mad og drikke uden megen værdi, hvis ikke den medfølges af en afholdelse fra at lyve, bagtale, snyde m.v. Ting, som man selvfølgelig skal afholde sig fra året rundt men som man skal være ekstra opmærksom på nu.

Hvad betyder ramadan kareem/mubarak?

Det er den muslimske version af glædelig jul og betyder ganske enkelt glædelig ramadan. Du kan sige lige det, som du vil!

Så skulle du være godt klædt på. Hvis du har yderligere spørgsmål, så tag fat i din muslimske ven, kollega eller bekendt og spørg ham/hende. De vil for det meste hjertens gerne forklare nærmere.

LÆS OGSÅ: Frankrigs muslimske spillere dropper faste under EM

LÆS OGSÅ: Dansk erhvervsliv har vænnet sig til fastende muslimer

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx