Af - 01/10-14 13:56; Opdateret: 01/10-14 16:05

Kemopatienter snydes for hjælp til ødelagte tænderKemopatienter snydes for hjælp til ødelagte tænder

Kemopatienter, der søger om tilskud til ødelagte tænder, får afslag på stribe. Sundhedsministeren erkender problemet.

storybild

Mariannes tænder cirka et halvt år, efter hun var stoppet med sin kemo- og strålebehandling. (Billede: Privatfoto)

Har du haft tandsmerter eller andre problemer efter kemo- eller strålebehandling, så vil vi meget gerne høre fra dig. Du kan kontakte journalist Anders Borup Sørensen her eller journalist Maria Cuculiza her.

Har du fået fjernet dit bryst på grund af brystkræft, får du automatisk et nyt. Men der er ikke meget hjælp at hente, hvis dine tænder begynder at rådne eller smuldre efter kemobehandling.

Metroxpress' aktindsigter viser, at landets regioner kun vil betale tandlægeregningen for under en tredjedel af de kemopatienter, der søger deres tilskudsordning. Regninger, der kan ende på tusindvis af kroner.

”Ifølge loven skal patienten selv indsamle journaludskrifter og sende dem til regionen for at få tilskud. Da der er tale om livstruende sygdomme, vil patienten ofte ikke have overskud til denne opgave, og så er vedkommende udelukket fra at få tilskud. Det rammer typisk de svageste patienter,” siger Ole Hovgaard, ledende overtandlæge på Regionshospitalet Viborg, til metroxpress.

"Udenlandske eksperter bør kulegrave dansk nyrekræftbehandling"

Tager man strålebehandling med, blev 354 ud af 704 patienter i regionerne Nordjylland, Midtjylland, Sjælland og Hovedstaden sidste år afvist eller kun delvist godkendt, da de søgte om tilskud til deres voksende tandlægeregning.

Region Syddanmark begyndte først at opgøre tallene efter behandlingstype i år, og på årets ni måneder er 33 patienter blevet godkendt, mens 48 patienter er blevet afvist.

Patient: Svært at have tillid til nyrekræftlæger
Patient: Svært at have tillid til nyrekræftlæger

”Hospitalvæsenet burde følge de her patienter fra start og sørge for, at de kom ind i tilskudsordningen, så de ikke skal stå for dokumentationen,” siger Ole Hovgaard.

Metroxpress har forelagt sundhedsminister Nick Hækkerup tallene, og det får nu ministeren til at kræve handling.

”Det er ikke rimeligt, at alvorligt syge mennesker skal bruge meget tid og mange ressourcer på at dokumentere tandskader, der skyldes den behandling, de har fået. Derfor skal Sundhedsstyrelsen også mødes med regionerne for at drøfte, hvordan man eventuelt kan forbedre den måde, tilskudsordningen administreres på,” skriver han i en e-mail til metroxpress.

Hver tredje nyrekræftpatient bliver opereret for sent
Hver tredje nyrekræftpatient bliver opereret for sent

Det er væltet ind med henvendelser til metroxpress fra patienter med store tandskader, efter at de har fået kemo- eller strålebehandling.

En af dem er Bodil. Hun kæmper med store smerter i munden efter kemobehandling, men da hun ikke kan bevise skaderne, kan hun ikke blive behandlet.

”Mine tandsmerter føles, som om jeg har influenza i fuldt udbrud. Det er ikke selve tænderne smerterne sidder i, det føles mere som om det er i rødderne,” siger hun.

"Jeg stolede for blindt på dansk nyrekræft-behandling"

Marianne kender også alt til problemet. Hendes tænder blev lige så stille nedbrudt, efter at hun havde fået 33 strålebehandlinger og fem gange kemobehandling på grund af kræft i tungeroden.

”Alt i alt skulle jeg have lavet tænder for 93.900 kroner. Nemlig i alt 13 tandkroner,” siger hun.

Behandling af nyrekræft: Alle sender aben videre
Behandling af nyrekræft: Alle sender aben videre

Kun fordi hun havde billeder af sine tænder tilbage fra 2010, hvor hun fik lavet to implantater, kunne hun bevise, at de ødelagte tænder skyldtes kræftbehandlingen.

”Regionen gik med til et beløb på 63.000 kroner. Resten har jeg selv betalt for at komme til at se normal ud igen,” siger hun.

Har du haft tandsmerter eller andre problemer efter kemo- eller strålebehandling, så vil vi meget gerne høre fra dig. Du kan kontakte journalist Anders Borup Sørensen her eller journalist Maria Cuculiza her.

LÆS OGSÅ: Kræftlæge: Operationer mod reglerne slår patienter ihjel

LÆS OGSÅ: Over 100 liv kunne reddes: Dansk nyrekræft-behandling er i bund

LÆS OGSÅ: Formand for nyrekræftlæger: Danske nyrekirurger kan ikke levere det bedste

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Har du set sådan én før? Mystisk...
bt.dk
Schmeichel hylder Superliga-klub for...
bt.dk
Bilist kørte over for rødt: Mor med...
bt.dk
Verdensstjerne i nødråb for dansk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx