Af Sine Bach Jakobsen - 02/12-17 15:05

Tandlæger slår alarm over lightsodavand: Så skadeligt er det for dine tænderTandlæger slår alarm over lightsodavand: Så skadeligt er det for dine tænder

Lightsodavand er lige så skadeligt for dine tænder, som sodavand med sukker i. Opråbet kommer fra de norske tandlæger i forbindelse med en ny lov om afgifter på sukkerholdige drikkevarer, som, industrien ikke mener, bør omfatte light-produkter.

storybild

Det er ikke kun sukkerholdig sodavand, som ødelægger dine tænder. Også light-udgaven fjerner emaljen.

»Ligesom almindelige sodavand indeholder lightsodavand også syre, som fjerner emaljen på tænderne og giver syreskader. En type skader, der er særligt udbredte blandt børn og unge. Du mister simpelthen dele af dine tænder, og jo tyndere emaljen bliver, jo mere følsomme og smertefulde kan det blive,« siger præsident i den norske Tandlægeforening Camilla Hansen Steinum til Dagbladet.

Unge mellem 15 og 24 år drikker ifølge en undersøgelse for den norske Tandlægeforening mere end dobbelt så meget juice, sodavand og smagstilsat vand, som nordmænd over 25 år.

Samtidig rapporterer de norske tandlæger om langt flere syreskader i dag end for blot 10-15 år siden – særligt blandt yngre og fysisk aktive.

Trenden bekræftes af et studie fra Odontologiske fakultet ved Oslo Universitet. Her havde 38 pct. af 18-årige syreskader på tænderne. Blandt unge som var fysisk aktive var andelen 64 pct.

De danske tandlæger kender også til syreskaderne. En rundspørge, som Tandlægeforeningen i 2017 har gennemført blandt ca. 400 tandlæger, viser, at 98 procent af de adspurgte tandlæger har patienter med syreskader. Næsten tre ud af fire svarer, at antallet af patienter med syreskader er steget de seneste ti år.

Både i Danmark og Norge er tandlægerne enige om, at det ikke handler så meget om mængderne af de syreholdige drikke, men hvor ofte man drikker dem.

»Livet skal ikke være surt. Så jeg plejer at sige: Sodavand er okay. Det er ikke noget problem at bruge 15-20 minutter på at drikke en cola. Men hvis man indtager store mængder af søde læskedrikke over mange timer, udsætter man tænderne for et konstant sukker- og syrebad,« fortæller Freddie Sloth-Lisbjerg, der er formand for Tandlægeforeningen til Ritzau.

  • Begræns indtaget af læskedrikke også lightprodukter
  • Synk væsken med det samme og skyl den ikke rundt i munden
  • Drik ikke i mange små slurke over lang tid
  • Drik væsken med sugerør placer sugerøret langt tilbage i munden
  • Drik hellere læskedrikke til et måltid end alene
  • Skyl munden med vand, lige efter der har været noget surt på tænderne
  • Børst tænder med fluortandpasta mindst to gange om dagen i to minutter hver gang
  • Gå regelmæssigt til tandlæge, så begyndende syreskader kan opdages
Kilde: Tandlægeforeningen

 

 

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Den svenske kongefamilie hylder...
bt.dk
Tv-kanal relancerer ikonisk tv-program
bt.dk
Prins Charles skal arve historisk...
bt.dk
Ekspert slår alarm: 'Det her er den...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx