Af - 13/09-13 06:00; Opdateret: 13/09-13 08:52

Minister trækkes ind i sag om dødelig nervegasMinister trækkes ind i sag om dødelig nervegas

Det er meget 'betænkeligt' at dødelige nervegas kan købes af enhverv efter lynkursus på bare fire timer, siger tidligere PET-chef. Justitsmisteren skal nu redegøre for kontrollen med den livsfarlige gas.

storybild

Justitsministeren skal nu svare på, hvad han vil gøre for at øge kontrollen med dødelig nervegas. (Billede: Wikimedia Commons)

Det et sikkerhedsmæssigt 'overordentligt betænkeligt', at adgangen til dødelig nervegas kun er et simpelt kursus væk.

Sådan lyder det fra tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen, efter metroxpress i går skrev, at det kun kræver et kursus på fire timer at få at adgang til også for mennesker dødelige nervegas aluminiumsfosfid, som bruges til at bekæmpe muldvarper og mosegrise.

LÆS OGSÅ: Simpelt dagskursus giver afgang til dødelig nervegas

- Jeg kan ikke tro andet, end at PET sammen med Biologisk Beredskab har fuldstændig styr på dette område. Alt andet ville være uforsvarligt, siger han.

Enhver kan imidlertid tage kurset. Eneste krav er, at man er fyldt 18 år og oplyser et cpr-nummer – sit eget eller et stjålet.

Desuden hedder det i en pressemeddelelse, som Miljøstyrelsen udsendte i går, at kursusdeltageren skal bruge giften i 'egen bedrift eller udføre bekæmpelse for andre', men Miljøstyrelsen erkender over for mx.dk, at der ikke føres kontrol med, om kursusdeltageren rent faktisk har en bedrift, for eksempel ved at kræve fremvisning af et cvr-nummer

Kursusbeviset er endvidere ikke forsynet med billed-id, og der er ingen øvre grænse for, hvor store mængder man kan købe af stoffet.

Det finder retsordfører Tom Behnke (K) mildest talt betænkeligt.

- At det er så let af få adgang til et så farligt stof kommer virkelig bag på mig.

Han vil nu rejse sagen over for justitsminister Morten Bødskov (S).

- Det er regeringens ansvar at få styr på det her, siger Behnke.

Også venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, mener, at der bør rettes fokus på sagen.

- Det kan godt være, at der skal justeres på adgangen til det her stof. Men det helt afgørende er, at PET har fokus på dem, der kunne finde på at bruge sådanne stoffer, for de vil altid kunne finde nye måder at skade andre på.

Morten Helholm, biolog i virksomheden Mortalin - der er en af de virksomheder, der sælger gassen - oplyser, at de normalt sælger et sted mellem et kilo og 21 kilo, som der er i en kasse, ad gangen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Amalie Dollerup efter premieren: Jeg...
bt.dk
Lige efter brylluppet: Brudgom dræbt...
bt.dk
Åbenhjertig Michael Laudrup: Derfor...
bt.dk
Kender du ham? Brød ind til kvinde og...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx