Af Julie Kragh - 21/09-14 18:19

SF vil presse regeringen på løfte om barsel til mændSF vil presse regeringen på løfte om barsel til mænd

SF vil fremsætte beslutningsforslag om øremærket barsel til mænd - det koster ikke statskassen penge.

storybild

(Billede: Polfoto)

SF vil genfremsætte et forslag i Folketinget om øremærket barselsorlov til mænd. Det sker efter, at De Radikales landsmøde søndag vedtog, at øremærke tre måneders barsel til mænd.

Det siger ligestillingsordfører i SF, Özlem Cekic.

- Det radikale bagland ønsker det, det socialdemokratiske bagland ønsker det. Hvis politikerne i den socialdemokratiske og radikale folketingsgrupper lytter til baglandet og stemmer derefter, vil der være flertal for det sammen med SF og Enhedslisten, siger Özlem Cekic til Ritzau.

Radikale øremærker barsel til mænd
Radikale øremærker barsel til mænd

Øremærket barsel til mænd er en del af regeringsgrundlaget, der blev forhandlet på plads mellem SF, Socialdemokraterne og De Radikale efter folketingsvalget i 2011. Men barslen til mænd er et af de løfter, som regeringen har droppet.

- Øremærket barsel til mænd står stadig i regeringsgrundlaget, og derfor er der en enestående historisk chance for, at det løfte kan blive indfriet overfor vælgerne inden næste valg. Det vil i princippet kunne træde i kraft til nyår, hvis det vedtages, siger Özlem Cekic.

Manu Sareen sætter ligestillingsbriller på kernevelfærd
Manu Sareen sætter ligestillingsbriller på kernevelfærd

Hun peger på, at erfaringerne fra de lande med øremærket barsel til mænd, eksempelvis Sverige, er gode.

- Mændene vil gerne have barsel, men oftest er det dem, der tjener den højeste løn og derfor rammes familierne økonomisk selv om der er frihed til at mændene kan få barsel i dag.

- Vi er klar til at forhandle om alle modeller for øremærket barsel for mænd, og om noget af det skal kunne overdrages til moderen. Bare vi kommer i gang med dette vigtige emne på ligestillingsområdet, siger Özlem Cekic.

Gav barselspenge til søns veninder: Var ikke på barsel
Gav barselspenge til søns veninder: Var ikke på barsel

Cekic siger, at har mændene først lovbestemt rettighed til barsel, følger overenskomsterne på arbejdsmarkedet med, og at forslaget ikke koster statskassen penge.

Selvom Det Radikale bagland med massivt flertal stemte for tre måneders øremærket barsel, vil partiets leder Morten Østergaard ikke lytte til stemmerne i Det Radikale bagland.

- Regeringens beslutning fra sidste år står ved magt, slog Morten Østergaard fast. Landsmødets resolution binder ikke folketingsgruppen.


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Per undrer sig: Mor har været død i 9...
bt.dk
Skærpet mistanke: Udbredt kemikalie...
bt.dk
Beredskabsstyrelsen advarer grill- og...
bt.dk
Verdenskendt popstjerne deler frækt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx