Af Maria Christine Madsen - 22/08-17 19:46; Opdateret: 22/08-17 20:45

Kvinde-lig har bevidst fået afskåret hoved, arme og ben: Derfor parterer nogle gerningsmænd deres ofreKvinde-lig har bevidst fået afskåret hoved, arme og ben: Derfor parterer nogle gerningsmænd deres ofre

Øverst ses billeder fra eftersøgning i området, efter lig-delen blev spottet, samt politiets efterfølgende pressemøde mandag aften.

Politiet om lig-fund

Én ting er at tage livet af et andet menneske. Noget andet - og endnu mere grænseoverskridende - er at partere liget bagefter.

Det mener tidligere chefpsykolog og klinikchef på Odense Universitetshospital, professor dr.med. Jørn Beckmann.

Mandag kom det frem, at en mand på cykeltur tilfældigt havde fået øje på noget ude i vandet ved Amager, som viste sig at være liget af en kvinde, der manglede både arme, ben og hoved.

I samme område som liget blev fundet har politiet den seneste halvanden uge ledt efter den forsvundne svenske journalist Kim Wall, der sidst blev set om bord på den danske opfinder Peter Madsens hjemmebyggede ubåd 'Nautilus', der sank til bunds i Køge Bugt fredag den 11. august.

Det vides endnu ikke, om kvindeliget er identisk med Kim Wall. Det fortalte efterforskningsleder Jens Møller Jensen fra Københavns Politi tirsdag eftermiddag.

Til MX fortæller tidligere klinikchef på Odense Universitetshospital og professor dr.med. Jørn Beckmann, at det er meget sjældent, der finder et parteringsdrab - eller en partering af et andet menneske som følge af en ulykke - sted herhjemme, og at gerningsmændene bag ifølge ham ikke 'bare har en almindelig brist', men en voldsom mangel på blandt andet etik.

Samtidig understreger han, at han ikke taler om sagen om Kim Wall og Peter Madsen, men blot udtaler sig 'abstrakt' og generelt om sager, hvor parteringer har fundet sted, primært efter et drab.

»For mig er der meget, meget stor forskel på at slå ihjel og på at slå ihjel og derefter skære i stykker. Jeg ser det som en meget grænseoverskridende handling. Hvad skal der til at slå et andet menneske ihjel? Der skal man altså have en brist eller være meget presset. Hvordan skal man så være skruet sammen rent sindeligt, hvis man efter at have slået et andet menneske ihjel kan skære ind i menneskekødet og partere et andet menneske? Det er efter min bedste mening ikke bare en almindelig brist,« forklarer han.

»Hvad er det for en slags person, der kan gøre det her? Det er en person med total mangel på etik, og det er en, der har det fænomen, som hedder karakterafvigelse. Det er mennesker, som ser helt bort fra det, man almindeligt hør og bør og i stedet går efter behov. De er meget behovsdrevne,« tilføjer han.

I sagen om kvindeliget på Amager er det indtil videre ikke til at sige, hvad der er sket med liget, forud for at det blev fundet mandag, udover at parteringen er 'sket bevidst'.

Jørn Beckmann forklarer generelt - ud fra en forudsætning om, at en partering er sket efter et drab - at der er tale om gerningsmænd, som ikke har fået den skoling og opdragelse, som er nødvendig, 'hvis vi skal leve i et samfund, hvor vi ikke bare slår hinanden ihjel'.

Derudover forklarer han, at der kan være flere motiver til at begå en partering.

»Det kan være, at du skærer et andet menneske i stykker, fordi du har en sygelig glæde - altså en behovstilfredsstillelse, måske af seksuel karakter - ved ikke bare at slå et andet menneske ihjel, men også ved at skære i kødet. En anden grund kan være, at du skal bortfjerne liget, fordi den for eksempel ikke kan være i den kuffert, du har fundet. Så skærer man et menneske i stykker ud fra et synspunkt om, at man ikke vil opdages eller sættes i forbindelse til den handling,« forklarer han.

En partering behøver dog ikke at hænge sammen med, at der er blevet begået et drab.

»Det kan selvfølgelig også være, at man 'er kommet til' at være skyld i et andet menneskes død. Hvis man 'kommer til' det, men ikke i og for sig er morder, så kan nogen begynde at tænke på, hvordan man skjuler det. Det kan være i panik, men det kan også være en handling, som er baseret på simpel overvejelse, hvor man gerne vil slippe ud af en frygtelige situation, man er havnet i,« fortæller Jørn Beckmann.

Onsdag morgen forventer Københavns Politi, at man kan have et resultat fra dna-undersøgelsen af liget klar - og i så fald få afklaret, om der er tale om Kim Wall eller en anden person.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx