06/10-14 03:46; Opdateret: 06/10-14 06:55

DR har mørkelagt Eurovision-dokumenterDR har mørkelagt Eurovision-dokumenter

Med en paragraf i radio- og fjernsynsloven i hånden, nægter DR at give fuld indsigt i forløbet om det skandaleramte Eurovision 2014.

storybild

(Billede: Polfoto)

Med henvisning til en paragraf i radio- og fjernsynsloven nægter DR at give offentligheden fuld indsigt i forløbet omkring Eurovision 2014 ved at dele dokumenter, der kan være med til kaste lys over, hvordan det kunne lade sig gøre, at Eurovision 2014 endte med en budgetoverskridelse på 77 millioner kroner.

Det skriver Politiken mandag.

Ifølge formand for Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (S) har DR flere gange sat en stopper for, at regionen kunne udlevere centrale dokumenter.

Hver 10. medarbejder skal fyres i Eurovision-selskab
Hver 10. medarbejder skal fyres i Eurovision-selskab

- Hver gang vi er blevet bedt om at dele de her dokumenter med offentligheden, har vi fået at vide af DR, at det giver radio- og fjernsynsloven ikke mulighed for, siger Sophie Hæstorp Andersen til Politiken.

Stod det til regionsrådsformanden, var alle dokumenterne i sagen allerede fuldt tilgængelige. Hun opfordrer DR til at lade offentligheden få indsigt.

- Kun på den måde kan vi få det fulde billede af, hvad der skete i forhold til den kontrakt, der blev indgået, de krav, DR stillede i kontrakten, og hvad der lå til grund for budgetoverskridelserne, siger Sophie Hæstorp Andersen til Politiken.

Og DR fastholder lukketheden, selv om også kulturminister Marianne Jelved har opfordret parterne til at offentliggøre kontrakten.

SF'er om Eurovision-undersøgelse: DR skal under luppen
SF'er om Eurovision-undersøgelse: DR skal under luppen

Spørger man Pernille Gaardbo, der hos DR havde det overordnede ansvar for afviklingen af Eurovision, er det et princip for DR, at den slags ikke tilflyder offentligheden. DR »opererer på et stærkt konkurrencepræget mediemarked«, og det vil give DR’s konkurrenter en fordel, siger Pernille Gaardbo til Politiken.

Men ifølge mediejurist og forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen er den begrundelse tyndbenet.

- Paragraf 86 er lavet som en særlig undtagelse fra aktindsigt af hensyn til DR’s ytringsfrihed og pressefrihed, siger Oluf Jørgensen, der i Politiken vurderer, at DR ikke kan afvise aktindsigt i alt med den pågældende paragraf og fremhæver, at DR ikke kan slippe for aktindsigt i store byggerier som for eksempel DR Byen i Ørestad eller i lønninger, honorarer og repræsentationsudgifter:

Rigsrevision skal undersøge Eurovision-rod
Rigsrevision skal undersøge Eurovision-rod

- Når det gælder Eurovisionen og det store underskud ved ombygningen af B&W-hallerne og Refshaleøen, må man sige, at der er tale om et byggeprojekt. Det er som udgangspunkt omfattet af loven om offentlighed i forvaltningen på samme måde som store sygehusbyggerier. Samtidig er der en meget klar offentlig interesse i sagen, siger Oluf Jørgensen til Politiken.

LÆS OGSÅ: Direktør forlader Wonderful Copenhagen efter Eurovision-rod

LÆS OGSÅ: Statsforvaltningen undersøger Frank Jensen

LÆS OGSÅ: Fortrolig Eurovision-kontrakt: København skulle betale - DR fik alle indtægter

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Bil er kørt i vandet - kvindelig...
bt.dk
Det plejer vi ikke at få at vide:...
bt.dk
'Regnede forkert med 55.000 - ups,...
bt.dk
Kvinde voldtaget i by-centrum
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx