Af Ritzau - 23/11-16 04:46

Danske æbler og tomater er mindre giftige end udlandetsDanske æbler og tomater er mindre giftige end udlandets

Frugt og grønt fra Danmark indeholder færre pesticidrester end tilsvarende madvarer fra andre lande.

storybild

Der blev fundet pesticidrester i 52 procent af den danske, konventionelle frugt i 2015, viser en ny rapport. (Billede: Scanpix/Søren Bidstrup)

Der er rester af sprøjtemidler i halvdelen af dansk frugt.

Alligevel gør man klogt i at vælge jordbær og æbler fra Danmark, hvis målet er at undgå så mange pesticider som muligt.

Der er nemlig færre spor af den type stoffer i frugter og grøntsager fra avlere herhjemme sammenlignet med udenlandsk frugt og grønt. Det viser en ny rapport fra DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen.

I alt cirka 2500 prøver fra 2015 ligger til grund for konklusionen.

Og heraf blev der fundet rester af pesticider i 52 procent af den konventionelle frugt og 23 procent af grøntsagerne fra Danmark.

Til sammenligning var der spor af sprøjtemidler i 69 procent af den frugt og 50 procent af de grøntsager, der blev dyrket andre steder i EU.

Resultatet giver miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) anledning til at berolige forbrugerne:

- Danske forbrugere kan sætte tænderne i et æble uden at frygte, at det er smækfyldt med skadelige pesticider, siger han i en skriftlig kommentar.

Det er DTU Fødevareinstituttets vurdering, at de pesticidrester, der trods alt findes i fødevarer fra danske producenter, ikke er farlige for forbrugerne.

Ifølge rapporten overskred ingen af de danske frugter gældende grænseværdier. Og kun knap en procent af grøntsagerne indeholdt flere pesticidrester, end det er tilladt.

Men selv om indholdet af giftige stoffer er lavt, er der en risiko for den såkaldte "cocktaileffekt", lyder det fra Økologisk Landsforening.

- Der er en stor usikkerhed om, hvad det betyder for blandt andet helbredet, når man indtager rester af forskellige kemikalier. Derfor må man være betænkelig ved fundet af pesticidrester, siger formand Per Kølster.

Fordi der er fundet spor af gift i hvert andet stykke konventionel frugt, mener han, at det sikreste er at vælge de økologiske varianter.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Derfor har du købt blomster i dag...
bt.dk
Overraskende opråb fra rigmand kendt...
bt.dk
Stålsat Michael Laudrup: 'Jeg ønsker...
bt.dk
Syv-årig dreng faldt gennem isen: Nu...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx