Af Ritzau - 10/03-17 07:58; Opdateret: 10/03-17 09:17

Udlandsdanskere: Støjberg-forslag vil diskriminere faglærteUdlandsdanskere: Støjberg-forslag vil diskriminere faglærte

Udlændingeministeren vil lempe reglerne, så udlandsdanskere med høj indtægt slipper for tilknytningskrav.

storybild

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) vil lempe reglerne for familiesammenføring for udlandsdanskere. Men det er en lappeløsning, hun foreslår, mener Danes Worldwide, der advarer mod åbenlys forskelsbehandling. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Linda Kastrup)

Danes Worldwide, der er en forening for udlandsdanskere, mener, at et lovforslag fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) vil være "åbenlys forskelsbehandling".

Støjberg vil lempe reglerne for familiesammenføring for udlandsdanskere. Men kun for dem, der tjener mere end 408.000 kroner om året. Eller hvis job er på en særlig positivliste.

Dermed "ignoreres en stor gruppe af danske statsborgere og deres familier", skriver organisationen i et høringssvar.

- Vi gør opmærksom på, at det nærværende lovforslag vil ramme folk med erhvervsuddannelser, skriver organisationen.

Foreningen nævner som eksempel en erhvervsuddannet ung dansker, der flytter til udlandet og forelsker sig.

Hvis personen siden ønsker at vende hjem med sin internationale familie og en ægtefælle fra et land uden for EU, vil de skulle leve op til et krav om samlet set at have større tilknytning til Danmark end til et andet land.

- Denne danske statsborger vil blive personligt ramt, fordi vedkommendes uddannelse og indtægt ikke vil matche forslagets regler for familiesammenføring.

Heller ikke udlandsdanskere med selvstændig virksomhed eller folk, der går på pension efter en lang karriere i udlandet, vil kunne leve op til de krav, Støjberg lægger op til, vurderer Danes Worldwide.

Problemet for udlandsdanskerne opstod tilbage i maj.

Her fastslog Menneskerettighedsdomstolen, at det var diskrimination, at Danmark så bort fra det såkaldte tilknytningskrav for folk, der havde været danske statsborgere i mere end 26 år.

Det fik myndighederne til helt at droppe 26-års-reglen. Og dermed skulle alle leve op til kravet om, at et ægtepars samlede tilknytning til Danmark er større end til et andet land, hvis de ville bo sammen her i landet.

Det har ifølge Danes Worldwide gjort livet meget besværligt for danskere, der ønsker at vende hjem efter en årrække i udlandet.

Men Støjbergs forslag er "en lappeløsning", mener foreningen. Den mener, at danske statsborgere skal have lov at vende hjem til Danmark med deres familier, så længe de kan forsørge sig selv.

Tilknytningskravet bør ikke gælde danske statsborgere, lyder foreningens opfordring til politikerne.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Så du også de høje flammer ved...
bt.dk
Mere dårligt nyt til Hareide!...
bt.dk
Dansktoppens nye overraskende...
bt.dk
Slut med NemID-kortet: Nu kommer der...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx