Af - 24/12-13 12:29; Opdateret: 24/12-13 12:43

Sådan får du plads til alle juleretterne i aftenSådan får du plads til alle juleretterne i aften

Det kan være svært at forlade julebordet, selvom man er propmæt. Se her, hvordan du får plads til lidt mere, og hvordan du bør spise i aften.

storybild

Spar på de brunede kartofler og brug hellere sovsen som dip, siger ernæringsekspert Per Brændgaard. (Billede: Polfoto/Thomas Wilmann)

"Så meget mad - så lidt plads i maven."

Sådan tænker mange nok om udsigten til den julemiddag, der venter dem i aften. Nogle vælger måske helt at lade være med at spise noget hele dagen, men det er ikke en god idé, hvis man vil gøre plads til både steg, and, måske kalkun, to slags kartofler, rødkål og så videre.

- Hvis man sulter sig selv alt for meget, så kammer det til sidst over, og så er det som om, man bliver mæt igen, siger ernæringsekspert Per Brændgaard til mx.dk.

Kendiskok: Sådan laver du perfekt flæskesteg
Kendiskok: Sådan laver du perfekt flæskesteg

Hvis man gerne vil nyde så meget af den lækre mad som muligt, skal man stadig spise morgenmad og frokost - men måske ikke lige så meget som sædvanligt.

- Spis halvt så meget, som du plejer, og gå lidt sulten fra morgenbordet og frokostbordet, lyder rådet.

Spis med hjernen
I det hele taget anbefaler Per Brændgaard dog, at man ikke spiser, til man er ved at sprække, hvis man gerne vil have det godt efter middagen og de følgende dage.

Pas på! Fed julemad kan dræbe din hund
Pas på! Fed julemad kan dræbe din hund

- Prøv at lægge mærke til, at det faktisk ikke giver så meget nydelse at spise, når man ikke er sulten mere. Det er som om, det er en del af vores kultur at overspise juleaften, men prøv lige at mærke maven og sult- og mæthedsfornemmelsen, siger han og tilføjer:

- Det handler om at skelne tanken om, at maden smager godt og sansen om, at maden smager godt.

Kan godt være sundt
Og at maden smager godt juleaften, er de fleste danskere nok enige i. Det betyder gerne, at maden er fed, men faktisk er julebuffeten ikke så slem, hvis man har lidt omtanke.

- Der er ganske mange ting, som er sunde på et julebord. Andekød er okay; problemet ved anden er skinden og fedtet under skindet. Det samme med flæskesteg, som er ret magert kød - problemet her er kun sværet og fedtet, siger Per Brændgaard.

Skamløst: Julemad stjålet fra hjemløse
Skamløst: Julemad stjålet fra hjemløse

- Kalkunen, som er ved at blive en voksende trend, er nærmest helsekost. Det er super-magert kød. Og de hvide kartofler er enormt sunde, og måske skal man spise lidt flere af de dem og lidt færre brunede. Rødkålen er som udgangspunkt også sundt, tilføjer han og runder også lige synderen over dem alle:

- Brug gerne sovsen som lidt dip i stedet for en swimmingpool på tallerkenen, du bruger til at skylle det hele ned med.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Opsigtsvækkende vidneudsagn i retten:...
bt.dk
Stjernen afslører: Barcelona- og...
bt.dk
I dag kan en ny børne-dille begynde:...
bt.dk
Chok-melding: Kæmpe tunnel-projekt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx