Af Ritzau - 25/11-16 23:55; Opdateret: 26/11-16 10:25

Pind: Dansk politi svækkes trods ny aftale om EuropolPind: Dansk politi svækkes trods ny aftale om Europol

De danske borgere og myndigheder er de store tabere, når Danmark ryger ud af Europol, siger justitsministeren.

storybild

Justitsminister Søren Pind (V) siger, at dansk politi er svækket - også hvis Danmark får en særaftale om Europol. Arkivfoto (Billede: Scanpix/Henning Bagger)

Selv om det skulle lykkes for Danmark at få en særaftale med EU i hus om Europol, vil dansk politi stå svækket tilbage.

Det konkluderer justitsminister Søren Pind (V).

- Uanset hvordan man vender og drejer det, er dette altså en svækkelse af den danske mulighed for at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet, siger han til Jyllands-Posten.

- Både de retshåndhævende myndigheder og borgerne er de store tabere. Realiteten bliver, at vi ikke får de samme muligheder for at gøre noget ved grænseoverskridende kriminalitet, som de øvrige lande har, siger Pind.

Danskerne stemte ved en folkeafstemning i december sidste år nej til at ændre retsforbeholdet til en tilvalgsordning.

En af konsekvenserne er, at politiet må vinke farvel til sit medlemskab i det europæiske politisamarbejde, Europol.

Siden har regeringen forsøgt at få en særaftale. Selv hvis det skulle ske, får de danske betjente dog dårligere muligheder for at opklare kriminalitet, der trækker tråde på tværs af landegrænser.

Den opsigtsvækkende udmelding fra Søren Pind tyder på, at regeringen har måttet svække sine ambitioner med en Europol-aftale ganske betragteligt, lyder det fra De Radikales politiske leder, Morten Østergaard.

- I første omgang skylder de partier, der anbefalede danskerne at stemme nej med det argument, at vi selvfølgelig kunne forblive i Europol, at erkende, at de tog fejl, siger han.

- Når regeringen vender tilbage med en aftale, må det være op til danskerne, om det er godt nok, siger Østergaard, som dermed opfordrer til en ny folkeafstemning.

Også eksperter vurderer over for Jyllands-Posten, at dansk politi og retsmyndigheder bliver alvorligt svækket de kommende år. Danskernes nej for et år siden har nemlig sendt Danmark ud på en glidebane.

Skridt for skridt vil vi blive tvunget ud af alle EU's retsakter på området. Det siger EU-forsker Rebecca Adler-Nissen, Københavns Universitet.

- Mange er ikke opmærksomme på, at det ikke kun handler om Europol. Det er kun et spørgsmål om tid, før vi ryger ud af hele det politi-, straffe- og civilretlige samarbejde i EU, siger hun til Jyllands-Posten.

Døren til at tage del i den europæiske arrestordre, den europæiske anklagemyndighed, udveksling af fanger og et passagerregister bliver lukket, siger forskeren.

Allerede nu kan dansk politi ikke slå op i EU's database med fingeraftryk fra asylsøgere. Snart vil det også være slut med adgang til EU's nye centre mod cybercrime, terror og menneskesmuglere.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kontroversielle tweets blev...
bt.dk
Kærligheden brast: Her er Sarah...
bt.dk
Ny strandpromenade til 26 millioner...
bt.dk
Husker du X Factor-vinderen Emilie?...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx