26/08-15 23:32

Hver tredje voldtægtsoffer får PTSDHver tredje voldtægtsoffer får PTSD

Hver tredie voldtægtsoffer udvikler pstd, viser nyt studie blandt 313 kvinder. Mange genlever voldtægten igen og igen, bliver fjendtlige, får søvnforstyrelser og ødelagt sexliv

storybild

26-årige Josephine lehaff står i dag frem i metroxpress får at fortælle, hvordan voldtægten stadig påvirker hende. “Der skal enormt meget til, før jeg kan bare nogenlunde stole på en mand. Jeg har haft problemer i forhold til mit sexliv, hvor jeg fået flashbacks." Og det går igen hos mange ofre, viser nyt studie. (Billede: Privat)

Hver tredje voldtægtsoffer udvikler diagnosen PTSD kendt fra Aghanistanistan-veteraner. Voldtægtsofre lider i langt højere grad end andre PTSD-ramte depression, angst, fjendtlighed, og søvnbesvær.

Det viser et nyt studie blandt europæiske 313 voldtægtsofre, der i snit var 22 år, der blandt andet er foretaget professor Ask Elklit fra Institut for Psykologi på SDU.

“Der er rigtigt mange voldtægtsofre, der udvikler akut stress forstyrelsen. Omkring halvdelen af dem har det inden en måned. Det påvirker pigerne ganske hårdt - mange genopliver voldtægten igen og igen som en særdeles ubehagelig film. Mange udvikler også generaliseret angst, hvor de konstant på vagt, hvilket gør det svært at gå nogle steder,” siger han.

Hele 20 procent af ofrene i undersøgelsen troede de skulle dø under voldtægten.
Blandt de andre følelser, der gik igen blandt voldtægtsofrene i studiet er gentagne mareridt, håbløshed og tvangstanker.

“Voldtægten fylder utroligt meget for pigerne især i starten. De har oplevet et alvorligt svigt ved at blive krænket og for mange af dem har de svært ved at være tætte på andre mænd. Mange har svært ved at have et sexliv,” forklarer han.

En af de ramte er 27-årige Sabine Stache, hvis ekskæreste i 2012 fik seks års fængsel for voldtægt af hende og en anden pige. Hun blev blandt andet holdt fanget og mishandlet i timevis. I dag har hun diagnosen PTSD.

“Mit liv hænger ikke sammen længere. Jeg knokler med at skulle spise og skal bruge enorme kræfter på at tage et bad. Jeg holder mig indendørs - og skal have min kæreste med, hvis jeg skal går ud med skraldeposen,” siger hun.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx