Af Lars Dinesen - 29/08-15 15:22

Forsker: Hjorts forslag kan skade trepartsforhandlingerForsker: Hjorts forslag kan skade trepartsforhandlinger

Finansministerens forslag om at indføre lave introduktionslønninger er uklog, siger Henning Jørgensen.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/Bidstrup Stine)

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) gør sig selv en bjørnetjeneste ved at lufte sine ambitioner om en introduktionsløn til arbejdsløse, der ligger under mindstelønnen, i Jyllands-Posten lørdag.

Det mener arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen.

Lønniveauerne i Danmark er traditionelt en sag mellem arbejdsgiver og arbejdstager, påpeger arbejdsmarkedsforskeren.

- Det er decideret uklogt som finansminister og medlem af en regering, der skal til trepartsforhandlinger at lægge gift ud på den her måde. Ministeren siger, at arbejdsmarkedets parter ikke kan få et duelig erhvervsliv til at køre, siger Henning Jørgensen til Ritzau.

Claus Hjort er parat til at diskutere lavere lønninger
Claus Hjort er parat til at diskutere lavere lønninger

- Han starter forhandlingerne med at sige, at han har løsningen. I Danmark er modellen normalt, at politikere ikke blander sig.

Direktøren for Dansk Arbejdsgiverforening, Fini Berlin, afviser over Jyllands-Posten, at en lavere introduktionsløn er svaret på arbejdsmarkedets problemer.

Arbejdsmarkedsforskeren undrer sig over, at finansministeren kommer med et ønske om at sænke lønnen uden opbakning fra arbejdsgiverne og sætter spørgsmålstegn ved, om det er i erhvervslivets interesse.

Claus Hjort Frederiksen åbner i sit interview med Jyllands-Posten for, at der kan laves et tidsbegrænset løntrin for de arbejdsløse, der ikke kan producere til en værdi, der kan retfærdiggøre en løn på 125 eller 130 kroner i timen.

Claus Hjort: Dong-sagen er afsluttet for mit vedkommende
Claus Hjort: Dong-sagen er afsluttet for mit vedkommende

Dermed håber finansministeren, at flere kan få et arbejde og en lønindkomst i stedet for at modtage deres indkomst gennem offentlige ydelser betalt af staten.

Modsat Henning Jørgensen kan Mads Lundby Hansen, der er cheføkonomi i den liberale tænketank Cepos, godt se fornuften i finansministerens forslag.

- Den danske arbejdsmarkedsmodel er en succes, men omkring integration på arbejdsmarkedet for grupper med færre kompetencer er der problemer. Det kan blandt andet håndteres via en indslusningsløn, siger han.

LÆS OGSÅ: Qvortrup analyserer: Hjorts kasseeftersyn var en stor undskyldning

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx