Af Ritzau - 06/12-16 10:12; Opdateret: 06/12-16 15:28

S og SF frygter katastrofal privatisering fra LA-ministerS og SF frygter katastrofal privatisering fra LA-minister

Ammitzbøll kan se frem til et samråd om sine ønsker om flere private hænder. Han bakkes dog op af DI.

storybild

SF's gruppeformand, Jacob Mark, hiver den nye økonomi- og indenrigsminister i samråd. Arkivfoto. (Billede: Free/Sf)

Det er formentlig ikke en overraskelse for særligt mange, at Liberal Alliance går ind for at lade private stå for så stor en del af den offentlige service som muligt.

Men den nyudnævnte økonomi- og indenrigsminister, Simon Emil Ammitzbøll (LA), kan se frem til et samråd om, hvor langt regeringen ønsker at gå ad den vej.

Det er SF, der trækker ministeren i samråd, efter ministeren i tirsdagens Politiken taler for flere private aktører.

- Man har set skrækeksempler på ældre, der har mistet deres pleje fra den ene dag til den anden på grund af konkurs, siger SF's gruppeformand, Jacob Mark.

Simon Emil Ammitzbøll selv understreger over for Politiken, at han i udgangspunktet ikke har nogen "ideologiske kvababbelser" i forhold til, hvad man kan konkurrenceudsætte:

- Der er masser af steder - det kan være plejehjem, skoler og børnehaver, hvor man allerede i dag kender selvejende institutioner og fonde.

For SF at se er den afgørende forskel på friskoler og private firmaer inden for hjemmepleje, at friskoler ikke kan trække profit ud. Alle pengene skal gå til skolens drift, påpeger Jacob Mark.

- Hvis det, de vil åbne for, er, at man kan byde ind på en opgave og lave en overskudsforretning, så er det en endnu mere katastrofal vej, siger han.

Socialdemokratiet bakker fuldt og helt op om SF's ønske om et samråd med den nye minister. Det siger finansordfører Benny Engelbrecht (S):

- Vi ser det her som et ideologisk korstog, snarere end et spørgsmål om, hvad der giver økonomisk mening.

Han henviser til udbuddet af ambulancekørsel i Region Syddanmark, der ifølge ham endte "katastrofalt". Derudover er flere private plejefirmaer gået konkurs.

Men man kan altid finde dårlige eksempler - også blandt borgere, der har dårlige oplevelser med den kommunale drift, pointerer Mette Rose Skaksen. Hun er branchedirektør i Dansk Industri, DI:

- Omkring de dårlige sager og risiko for konkurs hænger det meget på, hvilke krav man stiller til leverandørerne, og hvordan man tilrettelægger sin udbudsproces, siger hun.

DI ser især et potentiale på rengøringsopgaver, ældreområdet og vej og park.

- Det er sund fornuft, at man konkurrenceudsætter. Man skal med jævne mellemrum teste, om der er virksomheder på det private marked, der kan løse opgaven mindst lige så godt og effektivt.

- Ved at teste på markedet får vi mere ud af vores skattekroner.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Trump aflyser møde med Nordkorea: Læs...
bt.dk
Solgt i hele landet: Spis ikke denne...
bt.dk
DMI bekræfter rekord: Aldrig før har...
bt.dk
Onkel dømt for voldtægter af seks børn
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx