Af Ritzau - 18/11-16 04:31

Europæisk venstrefløj holder stormøde om Trump og EUEuropæisk venstrefløj holder stormøde om Trump og EU

Den europæiske venstrefløj samles i København for at diskutere EU, brexit og Donald Trump.

storybild

Enhedslistens Pernille Skipper skal diskutere EU's økonomiske politik, brexit og Donald Trump med repræsentanter for venstrefløjen fra 22 lande. (Billede: Scanpix/Nikolai Linares)

Enhedslisten og det svenske Vänsterparti er værter, når partier og bevægelser fra venstrefløjen i 22 lande i weekenden samles til konference i København.

Hovedformålet er at udvikle "solidariske alternativer til EU’s højreorienterede økonomiske politik".

Men ifølge Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper vil konferencen også handle om den stigende opbakning til den "ekstreme højrefløjs had og nationalisme både i Europa og med Trump i USA".

- Helt almindelige mennesker oplever en enorm utryghed, men samtidig en elite og et magtapparat, som ikke leverer løsninger. Det fører selvfølgelig til reaktioner som brexit.

- Men det kan også føre til opbakning til den ekstreme højrefløj som Trump i USA og Marine Le Penn i Frankrig. Det er bagtæppet for vores konference i weekenden, siger Pernille Skipper.

Bag konferencen står det eurokritiske Plan B-netværk. Netværkets formål er at samle den europæiske venstrefløj om en plan for et brud med euroen og "den EU-dikterede nedskæringspolitik".

Umiddelbart kunne der dermed være paralleller til Donald Trumps politik. Han ser lige som Enhedslisten stærkt skeptisk på EU og har betegnet Storbritanniens exit fra EU som "storslået".

Frem for nedskæringer vil Trump sætte gang i store byggerier, der skal skaffe job. Og ligesom dele af venstrefløjen er han skeptisk over for frihandelsaftaler og ønsker at beholde flere arbejdspladser i USA.

Pernille Skipper ser dog ingen fællesmængde med den nyvalgte præsident:

- Der er ikke noget som helst positivt ved, at en ærlig talt racistisk, minoritetsfjendsk, kvindefjendsk mand er kommet til magten i USA, siger Pernille Skipper, der betegner Trumps økonomiske politik som "elitær".

Hun tilføjer:

- Men det er fuldstændig rigtigt, at globaliseringen og frihandelsaftaler har ført til, at rigtigt mange mennesker har set deres job forsvinde.

- Hele byer er sunket hen i ingenting. Vi oplever også udkantsproblematikken herhjemme. Det er et resultat af, at arbejdspladser flytter og lukker. Det er ikke alle, der får gavn af globaliseringen, siger Pernille Skipper.

De to første konferencer i initiativet blev afholdt af det franske venstrefløjsparti Parti De Gauche i Paris i januar og af Podemos i Spanien i februar i år.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nu bliver populær streamingtjeneste...
bt.dk
Kim Walls mor fokuserer på...
bt.dk
Kendt tv-vært skal giftes: 'Hun sagde...
bt.dk
Zoologisk Have i København: Uventet...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx