Af - 05/03-15 18:47

Ekspert om overgreb: Forældre har altid et ansvarEkspert om overgreb: Forældre har altid et ansvar

En 39-årig mand er tiltalt for at have haft samleje med en mindreårig. Forældrene har måske ikke været tilpas nærværende, vurderer seniorrådgiver.

storybild

Forældre skal generelt være opmærksomme på, hvad deres børn laver. Det mener Red Barnets seniorrådgiver. (Billede: Polfoto)

Tidligere torsdag skrev metroxpress om den 39-årige mand, der er tiltalt for at have haft samleje med en 12-årig pige, som siden hen blev gravid.

Skyldsspørgsmålet bliver afgjort i Retten i Hillerød torsdag eftermiddag. Red Barnet, der med jævne mellemrum oplever lignende sager, kender ikke den konkrete sag. Her giver de dog et generelt bud på, hvad årsagen til forhold imellem voksne og meget unge kan være.

39-årig mand fra Nordsjælland gør 12-årig kæreste gravid
39-årig mand fra Nordsjælland gør 12-årig kæreste gravid

Man kan få den tanke: Her er der nogle forældre, der ikke har været synlige og nærværende i det omfang, som barnet har haft brug for, pointerer Gitte Jakobsen, seniorrådgiver i Børns beskyttelse hos Red Barnet.

Forældre skal altså være opmærksomme på, hvad deres børn laver, og hvem de ser. Samtidig skal den voksne også tænke sig godt om.

 - Der er ingen tvivl om, at det altid er den voksnes ansvar at vurdere alder på det barn eller den unge, som de har en relation til, fastslår Gitte Jakobsen.

Groomerens løgne, trusler og manipuleringer er ligeså slem som rigtig voldtægt
Groomerens løgne, trusler og manipuleringer er ligeså slem som rigtig voldtægt

Hun mener, at sådanne relationer kan opstå, hvis børn eller unge er følelsesmæssigt sårbare, fordi de finder trøst og omsorg hos nogle, der er markant ældre.

- Man kunne godt få den tanke, at hun har mødt en voksen, der opfylder nogle behov, som hun ikke har fået opfyldt hos sine egne forældre, forklarer Gitte Jakobsen.

Seniorrådgiveren gør desuden opmærksom på, at børnene søger et følelsesmæssigt behov og ikke noget seksuelt, men de formår ikke at sige nej.

Den digitale børnelokker er snedigere end du tror
Den digitale børnelokker er snedigere end du tror

 
- Det er naturligt, at et ungt menneske søger bekræftelse og nærvær hos voksne. Pigen her kan måske tro, at hun er forelsket i ham, men hun bliver snydt af, at hun i virkeligheden har brug for hjælp til at forstå, hvad hendes følelser faktisk betyder.

Hvis et seksuelt overgreb har fundet sted, så kan det give varige mén.

- Hun havde brug for en voksen forældrerolle, men en seksuel udnyttelse kan gøre, at hun sidder tilbage med skyldfølelse over, at hun ikke selv magtede at sige fra. Graviditeten er en høj, høj pris hun må betale resten af hendes liv, forklarer Gitte Jakobsen fra Red Barnet.

Joachim B. om dyresexforbud: - Det er flueknepperi
Joachim B. om dyresexforbud: - Det er flueknepperi

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Tidligere S-minister afværger...
bt.dk
Vildt Eriksen-show i sikker sejr!...
bt.dk
Engelske medier hylder vilde Eriksen:...
bt.dk
Snapchat gjorde grin med Rihanna:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx