Af - 20/11-15 12:20

Ulven kommer, ulven kommer: Men det er hunden, der dræberUlven kommer, ulven kommer: Men det er hunden, der dræber

Regeringen vedtog en erstatningsordning, da ulven gjorde sit indtog i Danmark, men det er sjældent, at den bliver brugt.

Bildstrecke im Grossformat »

38 gange i år har danskere råbt ‘ulven kommer’ til Naturstyrelsen, efter de har fundet deres husdyr døde og med bidemærker.

Men grundige analyser af gerningsstederne viser, at hunde tager livet af langt flere husdyr som får og kvæg end den frygtede ulv, der kun de fem af gangene har været synderen.

- Vi kan konstatere, at løse og strejfende hunde har været til større fare for husdyrene end ulven har været det. Det er nok overraskende for de fleste, og det er da også kommet lidt bag på os, siger naturplanlægger i Naturstyrelsen, Lasse Sehested Jensen.

Familiehundens flænsende tænder har til sammenligning været dødsårsagen i 13 af tilfældene, hvilket i modsætning til drab begået af ulve ikke giver erstatning. Resten har typisk været dødfødte eller selvdøde dyr, som naturen har taget en luns af.

Naturstyrelsen jubler over unikt billede af dansk ulv
Naturstyrelsen jubler over unikt billede af dansk ulv

Seniorforsker ved Aarhus Universitet, Peter Sunde, siger:

- Tallene taler for sig selv og viser, at proportionerne ved problemerne med ulve er begrænsede. I forhold til husdyr mener jeg, at vi har styr på det problem, der måtte være. Om fem ulveangreb er meget eller lidt er en smagssag, men det viser, at husdyr ikke er nogen vigtig del af ulvenes føde.

At de danske ulve blot har taget en håndfuld får og kvæg i år stemmer fint overens med tyske erfaringer, der viser, at ulvens føde kun består af 0,6 procent husdyr. Alligevel roser Peter Sunde den statslige erstatningsordning.

- De opfattede problemer med store rovdyr er meget større end de reelle problemer, men det er et følelsesbetonet emne for mange, og man har derfor lavet en rundhåndet erstatningsordning, så folk bliver rigeligt kompenseret, siger han.

Mindst 40 forskellige ulve har været registreret i Danmark siden tilbagekomsten i 2012.

LÆS OGSÅ: Jægerforbund: Sandsynligt at ulve bliver dræbt

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ronaldo nægter sig skyldig i kæmpe...
bt.dk
Socialdemokrat opfordrer til opgør:...
bt.dk
Kække Kevin Magnussen inden...
bt.dk
Lægen troede, hun bare var...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx