Af - 08/09-15 15:44; Opdateret: 05/11-15 15:08

Læger: Stop med at HPV-vaccinere kvinder over 26 årLæger: Stop med at HPV-vaccinere kvinder over 26 år

Man bør vente på, at der kommer beviser for, at HPV-vaccinen virker mod livmoderhalskræft på kvinder over 26 år, før man vaccinerer dem, lyder det fra gynækologer og læger.

storybild

(Billede: Polfoto)

Mens myndighederne i USA har afvist at godkende HPV-vaccinen til kvinder over 26 år på grund af manglende bevis for beskyttelse mod livmoderhalskræft, har det europæiske lægemiddelagentur, EMA, givet grønt lys til at vaccinere alle aldersgrupper.

- Udefra set giver det umiddelbart ingen mening, at EMA har givet denne tilladelse. Det virker helt forkert, så det må EMA svare grundigt på, siger Sine Jensen, sundhedspolitiske medarbejder hos Forbrugerrådet Tænk.

Som metroxpress beskrev i går, har mindst 15.000 danske kvinder over 26 år fået HPV-vaccinen. Men man bør stoppe for vaccinerne, indtil man ved, om den overhovedet virker, mener Karen Reinhold Wøjdemann, formand i Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi:

- Jeg synes, man skal afvente Sundhedsstyrelsens arbejdsgruppe og se, om det er evidens, før man fortsætter. Det er vigtigt, at hvis man har en fornemmelse af, at der er en øget risiko for bivirkninger og ikke er bevis for en effekt, så skal man stoppe.

Lars Gehlert Johansen, formand i Dansk Selskab for Almen Medicin, har svært ved at se den gode grund til at vaccinere de ældre kvinder.

- Vi er i en skyggeperiode, hvor vi ikke ved, hvor mange af de bivirkninger, der er anmeldt, der er reelle, og det samtidig ikke er fagligt velbegrundet at give vaccinen til dem over 26 år. Det må være kvinderne selv, der har insisteret på det, for det er næppe lægen, der kan se behovet.

Flere kvinder over 26 år fortæller dog til metroxpress, at deres læge overtalte dem til at få vaccinen, som de nu mistænker at være skyld i deres lidelser.


LÆS OGSÅ: Minister vil undersøge HPV-ventelister

LÆS OGSÅ: Blev afvist på HPV-center: 15-årige Katrine besvimer hele tiden

LÆS OGSÅ: Lange ventelister: Over 1.100 syge piger bestormer HPV-centre

LÆS OGSÅ: Syge piger nægtet adgang til HPV-centre

LÆS OGSÅ: Praktiserende læger: Lad os vente med ny HPV-vaccine

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

God timing? Zuckerberg solgte...
bt.dk
Medie med kæmpe transferbombe: Zlatan...
bt.dk
Tre danske byer vil ændre navn
bt.dk
Billede af kronprins Frederik vækker...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx