Af - 25/08-15 11:27

- Nogle gange så føler man lidt, at man fortsætter lidt på opdragelsen fra forældrene- Nogle gange så føler man lidt, at man fortsætter lidt på opdragelsen fra forældrene

Det halter med respekt for mødetid og udførelsen af det arbejde, man er ansat til blandt unge, lyder det fra butiksleder. De unge skal motiveres, siger HK/Handel.

Bildstrecke im Grossformat »

Den 21-årige butiksleder Sophie Amalie Fälling kritiserer i et indlæg i Politiken unges arbejdsmoral. Hendes kritik er især rettet mod unge i alderen 16 til 18 år:

21-årige Sophie: De fleste unge gider ikke arbejde og knokle
21-årige Sophie: De fleste unge gider ikke arbejde og knokle

Jeg har haft ansatte, som mente, at det var op til diskussion, hvorvidt det var i orden, at jeg forlangte, at de mødte til tiden. Den vil jeg bare lige lade stå for sig.

Hos Dansk Supermarked bemærker HR partner Benita Steen, at man som arbejdsgiver i højere grad skal motivere de unge og tilbyde dem en ‘gulerod’ i form af en social arbejdsplads, hvor man kan udvikle sig. Den indsats betaler sig.

- Der er ingen tvivl om, at de unge mennesker har ændret adfærd helt vildt i forhold til år tilbage. Jeg kan sagtens nikke genkendende til det, der beskrives. Men jeg synes, at man skal passe på med at generalisere.

Der er dog eksempler på unge, som ikke er klar til arbejdsmarkedet lige med det samme.

- Nogle gange så føler man lidt, at man fortsætter lidt på opdragelsen fra forældrene, fordi de unge ikke nødvendigvis er klar til at være på arbejdsmarkedet. Det handler ikke om de er i stand til at sætte varer på hylderne, men om de holdninger de har med.

- Når man for eksempel får 16-årige ind, som er på deres allerførste job og ikke bruger tid på at forventningsafstemme med dem, så tror de ofte, at arbejde er et sted, hvor de kommer for at have det sjovt. Fordi det ikke nødvendigvis er på grund af pengene, at de er der, siger Benita Steen.

- Hvis vi investerer i de unge mennesker, så ser vi også, at mange af dem ender som elever og arbejder sig videre op i systemet, siger Benita Steen.

Hos HK/Handel, der repræsenterer blandt andre unge servicemedarbejdere og de mellemledere, der arbejder med dem, mener Per Tønnesen, at god ledelse kan gøre forskellen.

- Vi oplever ikke, at 9 ud af 10 unge ikke vil det fritidsarbejde, de har. Hvis man som leder oplever, at så mange ikke vil det arbejde, man ansætter dem til, så er spørgsmålet om rekrutteringen af de unge er god nok. Og om man som leder er god nok til at forklare opgaverne og motivere medarbejderne, siger han.

- Der kan være enkelte unge mennesker, der ikke er klar til arbejdsmarkedet. For mange unge mennesker, er det første gang, de stifter bekendtskab med arbejdsmarkedet. Og det kræver jo også noget af en ledelse, at man er klar til at rumme det, siger Per Tønnesen.

Fritidsjob-kaos: Så slemt står det til
Fritidsjob-kaos: Så slemt står det til

Nu rykker Jobpatruljen ud for at sikre ungarbejdernes rettigheder
Nu rykker Jobpatruljen ud for at sikre ungarbejdernes rettigheder

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx